Newsflash
Știri

Concurență: 3 candidați din afara țării pe un loc la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

de Florentina Ionescu - sept. 24 2020
Concurență: 3 candidați din afara țării pe un loc la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

Tot mai mulți tineri din întreaga lume vor să studieze la medicina la Cluj-Napoca. Reprezentanții UMF „Iuliu Hațieganu” anunță că există o concurență de 3 candidați internaționali pe un loc la această instituție de învățământ.

Anul acesta, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca s-a înregistrat cea mai mare concurență din ultimii 6 ani pentru locurile destinate studenților internaționali, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Astfel, 1.759 de candidați din 90 de țări s-au înscris pentru cele 600 de locuri oferite de universitate pentru programele de studiu în limbile franceză și engleză.

studenti umf cluj cursuri online

UMF „Iuliu Hațieganu” este universitatea cu cel mai mare număr de studenți străini din România, 43% dintre studenți provin din țări precum Franța, Germania, Elveția, Italia, Grecia sau Maroc, potrivit sursei citate.

Comisie de admitere

Evaluarea candidaţilor în vederea admiterii s-a desfășurat printr-un concurs de evaluare a performanţelor profesionale și a realizărilor personale, în conformitate cu datele conținute în dosarul personal de aplicație.

La nivelul fiecărei facultăţi, comisia de admitere a evaluat candidații pe baza unor criterii de selecţie generale, la nivel de universitate şi specifice, pentru fiecare facultate în parte.

Au putut aplica cetăţenii statelor membre ale UE, ale SEE, ai Confederaţiei Elveţiene sau ai statelor terţe, care au absolvit un liceu acreditat în ţara de origine, a căror diplomă să permită accesul la studii universitare în ţara respectivă şi să fie recunoscută de Ministerul Educaţiei și Cercetării din România.

Citește și: UMF "Iuliu Hațieganu", în topul celor mai bune universități din lume

Competenţa lingvistică a candidaţilor a trebuit dovedită în mod obligatoriu prin existenţa unui certificat de competenţă lingvistică recunoscut internaţional.

„Ceea ce îi atrage pe studenții străini la UMF «Iuliu Hațieganu» este calitatea actului educațional, orientat cu precădere către activitățile practice și învățământ la patul bolnavului, cu metode moderne precum «Problem-based learning» sau simularea medicală și având o curriculă dintre cele mai atractive. Pentru a corespunde cerințelor europene ale învățământului medical, universitatea noastră a investit constant în infrastructură și în pregătirea cadrelor didactice, prin cursuri de limbi străine susținute de experți internaționali”, a declarat prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Acreditare internațională

Facultatea de Medicină din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este singura instituție de învățământ medical din România care a primit acreditarea internațională pentru calitatea educației, în urma evaluării externe realizate de AMSE (Asociația Școlilor de Medicină Europene) și ASIIN (Agenția pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică și Științe Naturale), realizată după standardele WFME (World Federation of Medical Education).

Această acreditare internațională a calității educației, pe lângă diploma de calitate „Label CIDMEF” primită de la Conferința Internațională a Decanilor Facultăților de Medicină Francofone în anul 2013, a contribuit în mare măsură la numărul mare de aplicații ale studenților străini din acest an.

Seminar de integrare a studenților străini

În ultimii șase ani, la fiecare început de an universitar, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu organizațiile studențesti EMSA (English Medical Students’ Association) și CMC (Corporation Médicale Cluj), cu Ambasada Franței în România și Institutul Francez din Cluj-Napoca, a organizat seminarul de integrare a studenților internaționali de la secțiile franceză și engleză - Pre-rentrée, respectiv Welcoming Days.

ghidul studentului international

Anul acesta, seminarul va avea loc online, iar studenții vor primi Ghidul studentului internațional, editat de către conducerea Facultății de Medicină, care cuprinde informații necesare pentru acomodarea în viața academică și vor fi familiarizați cu utilizarea aplicației InfoUtil UMF Cluj, destinată furnizării de informații esențiale pentru anii de studenție, cât și pentru viața de zi cu zi în Cluj-Napoca.

Câți studenți din afara țării sunt la UMF Cluj

În anul universitar 2020-2021, la UMF „Iuliu Hațieganu” vor studia 2.811 studenți străini:

  • Facultatea de Medicină: 1.964 de studenți internaționali.
  • Facultatea de Medicina Dentară: 553 de studenți internaționali.
  • Facultatea de Farmacie: 294 de studenți internaționali.

Cei mai mulți studenți internaționali provin din Franța, Germania, Maroc, Israel, Tunisia, Italia, Grecia și Elveția.

Cursuri online din cauza pandemiei

În primul semestru din noul an universitar, din cauza condițiilor epidemiologice actuale, studenții din anii I și II vor studia online, iar cei din anii III, IV, V și VI vor trebui să fie prezenți la Cluj-Napoca pentru a putea participa la activitățile practice, ce se vor desfășura în sistem hibrid și modular.

Stagiile clinice la disciplinele de specialitate vor avea loc, în parte, la patul pacientului, cu respectarea condițiilor de distanțare, în vederea asimilării abilităților practice obligatorii pentru profesia medicală.

Pentru studenții care, din motive de sănătate sau personale, nu pot participa la activitățile onsite (mai ales studenții internaționali care au restricții de călătorie), activitățile didactice se vor desfășura numai online, cu recuperarea modulelor de activitate practică în cursul semestrului al doilea sau în cadrul practicii de vară, după o metodologie care le va fi comunicată ulterior.

„Sperăm ca și acest an universitar să fie unul de succes, chiar în condițiile deosebite impuse de contextul epidemiologic, iar orașul nostru să devină o a doua casă pentru numeroșii studenți internaționali, pe care îi așteptăm cu drag”, a transmis dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul universității.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe