Newsflash
Știri

Concurs de spumante la USV Iaşi: câștigătorii, anunțați de Ziua Națională

de L. Budin - dec. 1 2022
Concurs de spumante la USV Iaşi: câștigătorii, anunțați de Ziua Națională

La Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi a avut loc a patra ediție a Concursului de Vinuri Spumante Românești – singura competiție de acest gen din România.

Au fost propuse jurizării vinuri spumante provenind de la majoritatea producătorilor români - unele recent apărute pe piață, altele lansate special cu această ocazie, se arată într-un comunicat. 

concurs-spumante
Sursă foto: Facebook Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași

 

La ediţia din acest an, evaluarea probelor a avut loc simultan la Iaşi şi la Bucureşti, din comisie făcând parte oenologi, degustatori ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România), dar şi cadre didactice de specialitate ale USV Iaşi.

Jurizarea s-a făcut după o fișă de degustare proprie, mai complexă decât cea standard de la Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), astfel încât aprecierea finală să fie cât mai relevantă.

A fost păstrat un echilibru perfect la jurizare – numărul de jurați doamne-domni fiind același, a precizat Tiberiu Onuțu, organizatorul competiției.

Jurizarea s-a făcut atât la modul general, cât și pe criterii relevante pentru consumator: metoda tradițională - metoda Charmat, spumante albe și spumante rosé, topul realizat de jurații de sex masculin, respectiv topul feminin.

În acest an, printre jurați s-a numărat Anne-Wies van Oosten din Olanda, al cărei blog va face cunoscute în lume produsele românești, a mai spus Tiberiu Onuțu. 

Câteva date din cronologia vinului spumant românesc:

  • Ion Ionescu de la Brad era creditat ca fiind cel care a produs în 1841 prima dată „șampanie” (n.a. corect, vin spumant) în spațiul românesc. Surse mai noi îl menționează pe Jakob Aurelius Müller, superintendent la Biertan, care a produs vin spumant cu cel puțin 35 ani mai înainte;
  • Istoric vorbind, au fost peste 30 de producători români de spumante; 
  • Pivnițele Rhein & Co, Mott & Fils, Basilescu au fost cei mai cunoscuți producători de spumante din prima jumătate a secolului XX;
  • Vinurile Basilescu au primit permisiunea, de la francezi de a folosi denumirea „șampanie” pentru efervescentele lor;
  • Astăzi sunt 29 de producători activi care au lansate pe piață aproape 150 de mărci de vinuri efervescente.

Pe pagina de Facebook a USV Iași se menționează că rezultatele concursului vor fi făcute publice de Ziua Naționalăl a României. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe