Newsflash
Știri

Condamnaţi la boală?

de Dr. Mihail CĂLIN - apr. 18 2013
Condamnaţi la boală?
   Cu ocazia Zilei internaţionale a romilor (8 aprilie), Asociaţia Europeană de Sănătate Publică (EPHA), Centrul Naţional al Romilor din Macedonia şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – Sastipen din România au cerut liderilor europeni şi naţionali să „rezolve problemele sociale din cauza cărora populaţia romă este prinsă într-un cerc vicios al bolilor“. Romii reprezintă cel mai mare grup etnic european (6 milioane) şi totodată unul dintre cele mai dezavantajate, majoritatea fiind discriminaţi şi neavând acces la servicii sociale, educaţie şi servicii sanitare. Ca urmare, starea lor de sănătate este mai proastă, iar speranţa de viaţă este mai scăzută, comparativ cu restul populaţiei. Printre problemele cu care romii se confruntă în special se numără lipsa actelor de identitate, mortalitatea infantilă, greutatea scăzută la naştere, naşterea prematură şi bolile cu transmitere sexuală în rândul femeilor. În plus, mulţi dintre aceştia trăiesc în comunităţi improvizate, care nu favorizează o bună stare de sănătate: condiţiile insalubre cresc în rândul romilor nivelul unor boli infecţioase precum tuberculoza, care ar putea, în lipsa măsurilor adecvate, să se răspândească şi în restul populaţiei. De asemenea, condiţiile „groaznice“ în care romii sunt nevoiţi să muncească au un impact semnificativ asupra sănătăţii lor.
   Recent, Sastipen a anunţat încheierea unui nou program de calificare în meseria de mediator sanitar pentru 100 de femei, provenite din tot atâtea comunităţi în care trăiesc persoane de etnie romă. Dr. Eugenia Bratu, director executiv al organizaţiei, ne-a oferit mai multe detalii despre misiunea acestora. Mediatorii sanitari sunt femei care se bucură de încrederea comunităţii din care provin şi care realizează legătura dintre membrii acesteia şi medicii de familie. În 2002, de când datează iniţiativa, mediatoarele se aflau în subordinea DSP-urilor, iar activitatea lor se desfăşura în primul rând în domeniul sănătăţii mamei şi copilului, după care s-a extins şi în alte arii, precum prevenţia tuberculozei. În 2008, odată cu descentralizarea şi trecerea lor în subordinea autorităţilor locale, a avut loc o scădere de la 800 la 300 a numărului mediatorilor, care au primit sarcini mai ales în domeniul social, scăzând importanţa activităţilor de profilaxie. Deşi trebuiau iniţial să deservească între 500 şi 750 de persoane, cel mai adesea mediatoarele ajută mai mult de 1.000, pentru un salariu net de 700 de lei. Sastipen îşi propune să reimpulsioneze activitatea mediatoarelor sanitare, iar cursurile recent desfăşurate urmează un nou standard ocupaţional. Pentru moment însă, doar pentru 50 din cele 100 de femei instruite sunt speranţe că vor fi angajate de autorităţile locale – bani vin de la Ministerul Sănătăţii şi sunt deja bugetaţi, aşa că celelalte vor trebui să aştepte, probabil, până la anul. Asta deşi conform analizei de impact a pro­gramului de mediere sanitară, în comunităţile care beneficiază de ser­viciile mediatoarelor, numărul celor înscrişi pe lista medi­cilor de familie este mai mare decât în celelalte.
   Într-un interviu acordat în toamnă săptămânalului „Viaţa medicală“, dr. Marc Sprenger, directorul ECDC, lăuda activitatea mediatorilor sanitari (în special a celor din Bulgaria), considerând-o un exemplu de bune practici pentru creşterea ratei de vaccinare în rândul populaţiei rome.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe