Newsflash
Știri

Conf. dr. Emilian Popovici explică prin ce se caracterizează noua variantă de SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - dec. 21 2020
Conf. dr. Emilian Popovici explică prin ce se caracterizează noua variantă de SARS-CoV-2

Medicul epidemiolog Emilian Popovici de la UMF „Victor Babeş” din Timişoara ne-a explicat câteva trăsături esențiale ale variantei virusului SARS-CoV-2 care a fost descoperită recent în Marea Britanie.

Acesta a confirmat că este o nouă variantă a virusului SARS-CoV-2 și ne-a prezentat un mic istoric, subliniind totodată că „varianta de la Wuhan, de unde a plecat totul, practic nu mai circulă la ora actuală”. Potrivit specialiștilor, de atunci, de la momentul apariției SARS-CoV-2, și până acum au apărut aproximativ 25 de noi variante.

Citiți și: Ce se știe despre noua variantă de coronavirus

Emilian Popovici

În ceea ce privește originea acestei variante de SARS-CoV-2, precizează dr. Emilian Popovici, care este și vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie (SREPI), unii experți presupun că ar proveni de la o persoană sau că este posibil să provină de la o persoană cu un anumit deficit imun.

Iar pe fondul acestui deficit imun, organismul respectiv nu s-a putut debarasa de virus, iar acest lucru a favorizat apariția de mutații.

V-ar putea interesa și: O nouă variantă de SARS-CoV-2, identificată în Marea Britanie

O altă ipoteză ar fi ca varianta nouă de SARS-CoV-2 „să fie provenită și dintr-o țară cu posibilități mult mai limitate de testare și de verificare a tulpinilor, și atunci e posibil să fie o tulpină de import”, subliniază medicul epidemiolog Emilian Popovici.

Mutații la proteina Spike

Acesta a adăugat că sunt mai multe mutații pe care virusul le-a suferit în cazul acestei noi variante, unele părând a afecta zone importante, inclusiv proteina Spike. Aceste mutații, arată medicul epidemiolog citat, sunt apărute atât la proteina Spike, cât și în mai multe părți ale virusului SARS-CoV-2.

În acest context, vicepreședintele SREPI ne-a declarat că „situația care este în Marea Britanie acum impune măsuri suplimentare” și că autoritățile mai mult ca sigur că vor impune măsuri suplimentare de Crăciun pentru Anglia, Scoția și Țara Galilor: „Se știe că și celelalte țări au dispus carantină pentru cei care vin din Marea Britanie, deci se caută o limitare a propagării acestei noi variante”.

Diagnosticul este același

L-am întrebat pe dr. Emilian Popovici și dacă noua variantă de SARS-CoV-2 se diagnostichează la fel ca și până acum, iar răspunsul lui a fost că „[diagnosticul] Este același. (...) Singurele modificări se referă la ceea ce am spus. Deci mutațiile afectează mai multe zone ale virusului, inclusiv proteina Spike și sunt teste de laborator care arată că sunt totuși niște mutații care generează modificări de infecțiozitate. Dar cam atât se știe la ora actuală. Cu siguranță că zilele următoare vor lămuri lucrurile”.

Nu este o nouă tulpină

Interlocutorul meu a explicat că nu este vorba de o nouă tulpină, ci doar de o variantă nouă a aceluiași virus:

„În momentul în care se produc niște modificări, să spunem minore, apar noi variante ale acelorași subtipuri. Deci noi variante. Când se produc rupturile – shifturile antigenice – atunci apare un virus nou, care poate să poarte același nume și abia atunci, cum vă spuneam, în câteva luni se produc aceste modificări care duc la apariția de noi variante”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe