Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Conf. dr. Mihai Craiu: „Încuiați în debara aparatul de nebulizat, dacă aveți un copil sănătos”

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 19 august 2021, ora 14:03

Potrivit unui articol recent din „Pediatrics”, citat de conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, nu există nici un pericol dacă părinții reduc numărul de nebulizări cu bronhodilatatoare.

Medicul pediatru a amintit de acest studiu pe pagina sa oficială de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii, oferind câteva informații extrem de importante pentru părinți, în contextul unei „obsesii naționale pentru nebulizare”. 

mihai craiu premiat

„Suntem realmente dependenți emoțional (medici și părinți deopotrivă) de administrarea unor medicamente pe cale inhalatorie, cu ajutorul unui nebulizator, la primul muc în nasul copilului. Ea este văzută ca un panaceu, pentru orice tip de suferință în spectrul aparatului respirator sau ORL. Copilul cu tuse, cu răgușeală, având nas infundat sau care sforăie primește imediat un coctail de «diverse» sub formă de medicație inhalatorie, pe cale nebulizată. E bine? E rău? E util? Cum este, de fapt? Automedicația e, în multe cazuri, inutilă și, uneori, chiar dăunatoare. Trebuie să apelăm la medic. La un medic ce respectă protocoalele, nu la unul care inventează, exersându-și creativitatea, cu riscurile de rigoare”, a explicat astăzi conf. dr. Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Acesta atrage atenția și că protocoalele spun că utilizarea bronhodilatatoarelor (BD) în majoritatea formelor de bronșiolită este inutilă. Și, totodată, amintește medicul pediatru, este descurajată folosirea lor încă din 2014.

„Dar noi, în România folosim deseori argumentul pesimist că în lipsa utilizării BD, la copiii cu bronșiolită, va apărea agravarea acestora. Știm că e inutilă utilizarea de rutină. Dar e periculoasă lipsa utilizării? Acest articol recent din Pediatrics arată că NU există nici un pericol dacă reducem «superoferta» de nebulizări cu BD”, a adăugat medicul Mihai Craiu.

Studiul din revista „Pediatrics” arată că în 49 de spitale din SUA au fost analizate cele 446.696 prezentări de sugari cu bronșiolită acută, consemnate între anii 2010 si 2018. S-a observat că scăderea majoră a utilizării bronhodilatatoarelor nu a crescut ratele de spitalizare sau de revenire la Urgențe, explică medicul.

Concluzia trasă de dr. Mihai Craiu este următoarea:

„Ar fi înțelept să încuiați în debara aparatul de nebulizat, dacă aveți un copil altfel sănătos. Nebulizarea de BD la domiciliu nu ajută nici un sugar cu bronșiolită!”.

Etichete: dr. Mihai Craiu Mihai Craiu bronhodilatatoare nebulizatoare nebulizare cale inhalatorie bolile aparatului respirator

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.