Newsflash
Știri

Conferinţa premierelor

de Dr. Mircea Ştefan CIUHUŢA - mar. 22 2013
Conferinţa premierelor
   Academia Române a găzduit, la 12 martie a.c., conferinţa naţională Pneumo-Web, organizată de Fundaţia Medicală „Pneuma“, Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ Bucureşti şi Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer“. Evenimentul marchează câteva premiere în lumea medicală românească. Astfel, deşi subiectul abordat – bolile pulmonare şi în special astmul bronşic – este unul discutat frecvent la manifestările ştiinţifice medicale, conferinţa a fost organizată ca un mijloc de întâlnire între medici specialişti în bolile pulmonare şi cercetători din domeniul antropologiei medicale, o ramură a antropologiei care studiază, printre alte aspecte, sistemele medicale, boala, sănătatea, interacţiunea dintre medic şi pacient sau modul cum acesta din urmă îşi înţelege propria suferinţă produsă de îmbolnăvire. De asemenea, în premieră pentru studiul bolilor pulmonare, conferinţa a fost organizată ca o întâlnire pe internet, astfel încât, în afara principalilor participanţi (prof. dr. Miron Bogdan, preşedinte, din partea Fundaţiei Medicale „Pneuma“; dr. Magdalena Ciobanu, dr. Claudia Toma, dr. Tudor Constantinescu, dr. Ştefan Rujinscki-Dumitrache şi dr. Dragoş Bumbăcea, din partea Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”; dr. Valentin-Veron Toma, psih. Vladimir Baboi şi subsemnatul, din partea Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer“), au fost prezenţi aproximativ 30 de medici specialişti, aflaţi în diverse centre medicale din toată ţara. O a treia premieră a acestei manifestări o constituie comunicarea profesorului Miron Bogdan, intitulată „Studiu de prevalenţă a astmului bronşic şi a BPOC în rândul populaţiei generale din România“ – prima cercetare de prevalenţă a bolilor pulmonare obstructive cronice realizată la nivel naţional în România. Aceasta a fost realizată în 2011, pe 18 arii diferite, printr-un chestionar aplicat la domiciliu, standardizat de experţii Societăţii Europene de Afecţiuni Respiratorii. În cazul astmului bronşic, au fost chestionate mai mult de 5.000 de persoane, cu vârste între 19 şi 39 de ani; s-au făcut corelaţii între diferitele simptome asociate cu astmul bronşic în funcţie de date socio-demografice (sex, vârstă, mediu rezidenţial, nivel de educaţie, ocupaţie, venit pe gospodărie, individ, regiuni de dezvoltare, distribuţie pe grupe de vârstă). În cazul BPOC, au fost investigate 9.600 de persoane cu vârsta peste 40 de ani. Atât în cazul astmului, cât şi în cel al BPOC, procentul celor care intră în grupa cu suspiciune înaltă de boală este de aproximativ 15%. Chestionarul a cuprins şi o rubrică despre populaţia de fumători şi mari fumători, datele obţinute arătând că mai mult de un sfert din aceştia prezintă dispnee de efort sau bronşită cronică. Studiul efectuat la nivel naţional a constituit o mare bază de date, aparţinând Fundaţiei Medicale „Pneuma“, puse la dispoziţia specialiştilor interesaţi, ce pot fi astfel valorificate.
   Subsemnatul, asistent de cercetare la Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer“, a prezentat lucrarea „Astmul bronşic în antropologia medicală. Studii de caz în Bucureşti“. Comunicarea, care îl are ca prim autor pe dr. Valentin-Veron Toma, face referire la tema: „Naraţiuni de boală, modele de căutarea ajutorului şi trasee terapeutice la bolnavii suferind de astm bronşic“, desfăşurată începând cu anul 2010 în cadrul Institutului de Antropologie. Au fost intervievaţi 30 de pacienţi cu vârste între 32 şi 78 de ani, instrumentul de lucru fiind interviul semistructurat MINI (McGill Illness Narrative Interview), adaptat situaţiei din ţara noastră. Studiul reprezintă abordarea acestei boli pulmonare cronice din perspec­tiva antropologiei medicale. Sunt studiate într-o manieră holistică modul în care pacientul suferind de astm bronşic îşi percepe şi explică propria suferinţă, influenţată de mediul său cultural şi de interacţiunea cu diferite sisteme medicale – în cazul de faţă, în special cu cel biomedical; felul în care boala interferează cu iden­titatea de sine a bolnavului astmatic şi a statusului său social şi profesional; etapele de căutare a ajutorului medical, acceptarea sau nu a incurabilităţii bolii şi a even­tualelor efecte adverse ale medicaţiei moderne. Sunt, de asemenea, studiate interacţiunile medic–paci­ent, ca şi complianţa terapeutică a celui din urmă, un factor extrem de important în controlul bolii şi prevenirea complicaţiilor şi agravării stării de sănătate.
   Între şi după aceste două prezentări, au avut loc intervenţii atât din partea celor prezenţi în sala de consiliu a Academiei Române, cât şi a celor conectaţi la eveniment prin internet. Dr. Dragoş Bumbăcea, din partea Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“, a subliniat că un eventual nou studiu de prevalenţă trebuie să fie făcut posibil printr-o finanţare dincolo de fonduri particulare, iar dr. Claudia Toma, ca răspuns la întrebarea adresată de unul dintre participanţii online, a opinat că diagnosticul mai eficient al BPOC presupune, pe de o parte, o mai bună educare a populaţiei, iar pe de alta – facilitarea confirmării diagnosticului la nivelul „liniei întâi“ (reţeaua medicilor de familie), prin dotarea cabinetelor cu instrumentar de diagnostic. Dr. Magdalena Ciobanu şi-a exprimat speranţa că astfel de manifestări ştiinţifice cu participare la distanţă, prin intermediul internetului, vor mai putea fi organizate în viitor, ele reprezentând un mijloc mult mai uşor de diseminare a informaţiilor medicale în rândul specialiştilor şi al cercetătorilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe