Newsflash
Știri

Consilier al ministrului Sănătății: Nu mai putem ține școlile închise

de Dorina Novac - ian. 4 2022
Consilier al ministrului Sănătății: Nu mai putem ține școlile închise

Sănătatea copiilor și adolescenților a intrat pe o „traiectorie turbulentă”, a precizat medicul psihiatru Gabriel Diaconu, consilier al ministrului Sănătății.

Sanatatea copiilor

„Nu, nu mai putem ține școlile închise. Ceea ce era, acum doi ani, o soluție extremă la o problemă necunoscută, cu potențial extrem, astăzi este pur și simplu inacceptabil. Doi ani cu COVID au oferit suficient curiculă de învățare. Mai mult decât atât, arsenalul nostru astăzi diferă fundamental de lipsa vreunuia, la început de 2020. Un cuvânt care și-a făcut loc în vocabular deja din 2022 este «sindemie». Pe lângă COVID, alte probleme au devenit semnificative, cu risc de largă răspândire. Printre acestea, sănătatea copiilor și adolescenților a intrat pe o traiectorie turbulentă. Foarte turbulentă”, a scris Gabriel Diaconu într-o postare pe Facebook.

Acesta a subliniat că pentru copii, infecția COVID nu este periculoasă. Pe de altă parte ei pot fi, și prea frecvent au fost, verigi de transmitere ale acestei boli. Drept urmare firesc este ca, frecvent, copiii să fie testați înainte de a merge la școală.

Gabriel Diaconu a mai menționat că este firesc ca copiii să fie vaccinați, încât absenteismul școlar să fie cât mai mic, respectiv durata simptomelor mai scurtă.

„Firesc este ca, de la cele mai mici vârste, copiii să adopte reguli elementare de igienă. Îndeosebi portul corect al măștii într-o clasă aglomerată, unde nu poți presupune că toți au aceeași imunitate robustă. Mai mult, firesc este, pe măsură ce copiii trec prin boală, să ai o măsură a gradului de imunizare în comunitățile școlare. Pentru că «insulele» de imunitate, pe măsură ce devin mai mari, redau încrederea părinților că școala e un loc sigur”, a mai scris medicul psihiatru.

De asemenea, Gabriel Diaconu a precizat că valul Omicron, deocamdată, a văzut un vârf rapid de internări pediatrice în mai multe state din US. Drept urmare argumentul pentru vaccinarea pediatrică este unul puternic. Mult mai puternic decât tratamentul cu noi antivirale de sinteză, deocamdată aprobate doar la adulți.

„Săptămâna viitoare, maxim cea de după ea, va începe și vaccinarea populației școlare mici, unde părinții aleg asta. Eu, pe cel mare, am să îl vaccinez. E trecut prin boală, nu îmi fac griji că nu va face față și Omicron. Dar îl vreau la școală. Și el vrea la fel”, a afirmat consilierul ministrului Sănătății.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe