Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Consiliile de administraţie ale spitalelor vor aviza achiziţiile directe de peste 50.000 de lei

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 26 februarie 2021, ora 10:25

Guvernul a aprobat prin Ordonanță de Urgență, la propunerea Ministerului Sănătății, modificări cu privire la rolul și responsabilitatea consiliilor de administraţie ale spitalelor publice.

Astfel, consiliile de administrație ale spitalelor vor avea noi atribuții:

 • să avizeze orice achiziție directă care depășește suma de 50.000 lei;
 • să propună realizarea unui audit extern asupra tuturor activităților desfășurate în spital.
  spitale
  Sursă imagine: unsplash.com

„Guvernul României a aprobat în ședința de guvern din data de 24 februarie 2021, la propunerea Ministerului Sănătății, Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 12 / 25 februarie 2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care aduce modificări cu privire la rolul și responsabilitatea consiliilor de administraţie ale spitalelor publice în vederea transparentizării licitațiilor din spitale. OUG 12/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial ieri, 25 februarie 2021”, transmite Ministerul Sănătății.

Potrivit ministrului Vlad Voiculescu, rapoartele DNA despre corupția din sănătate arată că mita pretinsă de managerii de spitale pentru contractele încheiate cu unitatea spitalicească pe care o conduc poate reprezenta un procent fix din valoarea acestor contracte, cuprins între 5 și 20%.

„Prin ordonanța de urgență pe care am propus-o și pe care Guvernul a adoptat-o în ultima ședință, aducem transparență în încheierea contractelor pentru a pune capăt unor astfel de practici ilegale care au căpușat bugetul Sănătății în ultimii 30 de ani”, a adăugat acesta.

Măsurile care au intrat în vigoare prin OUG 12/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății răspund nevoii de a eficientiza activitatea spitalelor publice din România printr-o implicare mai activă a consiliilor de administrație.

De asemenea, ele se înscriu în obiectivele Guvernului și ale Ministerului Sănătății de a crește transparența și de a opri corupția din sistemul sanitar.

Etichete: ministerul sanatatii consilii de administratie spitale publice coruptia din sanatate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 200 de lei
 • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.