Newsflash
Știri

Consiliul Concurenței: prețul testului RT-PCR, în scădere față de 2020

de Florentina Ionescu - apr. 1 2021
Consiliul Concurenței: prețul testului RT-PCR, în scădere față de 2020

Potrivit Consiliului Concurenței, prețul mediu al unui test RT-PCR este 322 lei, în scădere față de anul trecut.

Prețul mediu al unui test RT-PCR pentru detectarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 este de 322 lei, arată o analiză a Consiliului Concurenței.

Astfel, în funcție de clinica medicală unde se efectuează, prețul unui test RT-PCR variază între 270 lei și 390 lei, în condițiile în care anul trecut, prețul unui test ajungea până la 520 lei, conform unui comunicat de presă remis redacției. 

teste covid preturi analiza consiliul concurentei

În ceea ce privește testele rapide antigen, acestea pot fi achiziționate online pentru autotestare sau pot fi efectuate într-o clinică medicală.

În mediul online sunt comercializate diverse tipuri de teste antigenice rapide, prețul acestora oscilând în funcție de mai mulți factori, cum sunt numărul de teste ambalate într-o cutie, modul în care se recoltează proba, compania producătoare.

„În funcție de platforma online de pe care se achiziționează, un test rapid cu recoltare din salivă costă între 30 lei și 59 lei, iar pentru o trusă care conține 5 teste prețul variază de la 119 lei la 238 lei”, precizează reprezentanții Consiliului Concurenței.

În același timp, prețul unui test cu recoltare din exsudat nazofaringian, achiziționat online, poate costa între 26 lei și 37 lei, în timp ce un kit cu 5 teste costă între 99 lei și 238 lei, iar o trusă cu 20 de teste poate fi achiziționată la prețuri între 450 și 900 lei.

Cât costă testele rapide antigen

Efectuarea unui test rapid antigen într-un centru de testare poate costa între 85 lei și 150 lei dacă este recoltat din exsudat nazofaringian și aproximativ 150 lei dacă este recoltat din salivă.

Testele efectuate pentru detectarea prezenței anticorpilor dezvoltați ulterior infectării cu virusul SARS-CoV-2, pot fi calitative și/sau cantitative. 

Testele efectuate în centrele de recoltare specializate detectează calitativ și măsoară cantitativ anticorpii de tip IgG și IgM.

Ce prețuri au Testele pentru IgG și IgM

Simultan cu începerea etapei de vaccinare anti COVID-19 au apărut noi teste pentru evaluarea și urmărirea imunizării post vaccinare sau post infecție. Testul de anticorpi IgG/IgM anti-Spike este cel care evaluează atât răspunsul imun al organismului după vaccinare, cât și în urma bolii.

În funcție de clinica în care sunt efectuate, testele pentru detectarea anticorpilor de tip IgG și IgM costă între 145 lei și 240 lei, iar cele pentru anticorpii IgG/IgM anti-Spike costă între 94 lei și 240 lei.

Testele comercializate online, care pot fi efectuate la domiciliu, indică doar calitativ prezența anticorpilor și pot și achiziționate în truse de 1, 2, 5 sau 25 de teste.

Astfel, în funcție de platforma online de pe care este achiziționată, o trusă care conține un test poate costa între 34 lei și 60 lei, iar cea cu 2 teste între 110 lei și 120 lei. Pentru trusele cu câte 5 teste, prețurile variază între 120 lei și 299 lei, în timp ce pentru cele cu 25 de teste prețurile pot ajunge la 575 lei.

„Consiliul Concurenței va continua monitorizarea prețurilor atât a testelor pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, cât și a celor pentru detectarea anticorpilor dezvoltați ulterior infectării și, în situația în care va constata încălcări ale legii, va interveni utilizând toate instrumentele legale pe care le are la dispoziție”, conchid reprezentanții autorității de concurență.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe