Newsflash
Știri

Constanța: măsuri anti-incendiu, după controale în 35 de unități medicale

de L. Budin - nov. 10 2021
Constanța: măsuri anti-incendiu, după controale în 35 de unități medicale

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de Prefectura Constanța, a stabilit o serie de măsuri care trebuie luate, după ce au fost depistate sute de nereguli în 35 de unități medicale.

Prefectul de Constanța, Silviu-Iulian Coşa, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) în vederea votării Hotărârii nr. 156, ce prevede aprobarea Procesului Verbal al Grupului de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de incendii şi incendii de vegetaţie, se arată într-un comunicat.

Incendiu-constanta
Sursă foto: IGSU

 

Procesul verbal arată că au fost controlate 35 de obiective  - spitale clinice judeţene, spitale clinice municipale, spitale clinice orăşeneşti, centre medicale, spitale clinice private, spitale oftalmologice, sanatorii balneare. În urma controalelor, au rezultat 352 de nereguli şi s-au aplicat 310 avertismente şi 37 de amenzi, în valoare de 122.000 lei”, se spune în comunicat.

În cadrul şedinţei CJSU au fost făcute mai multe recomandări.

Referitor la clădirea Spitalului Municipal de Boli Infecţioase Constanţa, Grupul de suport tehnic propune expertizarea construcţiei. Ulterior, se vor întocmi proiectele tehnice de specialitate şi se vor operaţionaliza soluţiile tehnice stabilite prin expertize. Termenul de realizare va fi stabilit de către ISC”, se arată în comunicat.

O altă recomandare privește construcţiile în care funcţionează unităţi sanitare suport COVID, și care nu sunt autorizate din punctul de vedere al securităţii la incendiu. S-a propus „realizarea bugetării” şi întreprinderea demersurilor necesare, în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu pentru obiectivele care se încadrează în categoriile prevăzute de lege, termenul limită pentru obținerea actului administrativ fiind 31 decembrie 2022.

Pentru construcţiile în care funcţionează unităţi sanitare suport COVID, Grupul de suport tehnic a propus mai multe soluții, printre care eliminarea urgentă a improvizaţiilor, a supraîncărcării instalaţiei electrice, îndepărtarea şi interzicerea utilizării mijloacelor de încălzit de tipul radiatoarelor, reşourilor electrice, aerotermelor electrice, lumânărilor și candelelor, efectuarea de verificări zilnic, monitorizarea permanentă a concentraţiei de oxigen şi aerisirea periodică a încăperilor în baza unui grafic afișat.

În privința utilizării oxigenului medicinal în spitalele suport COVID-19, s-a propus ca prioritate pentru îmbunătăţirea activităţii de apărare împotriva incendiilor realizarea bugetării, în vederea achiziţionării şi montării de aparatură specifică pentru detecţia/semnalizarea concentraţiei de oxigen, termenul de realizare fiind finele lunii noiembrie.

DSP şi ISU Constanţa vor realiza un plan de monitorizare şi vor efectua acţiuni de verificare a stadiului de implementare a măsurilor dispuse.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe