Newsflash
Știri

Consumul de alcool – evaluat online

de Dorina Novac - iul. 9 2021
Consumul de alcool – evaluat online

Românii își pot evalua online obiceiurile privind consumul de alcool, până la 11 iulie, în cadrul unui proiect aflat la a doua ediţie. Scopul său este prevenirea consumului riscant de băuturi alcoolice.

fata cu bere

Persoanele cu vârsta de peste 18 ani pot participa la un proiect naţional de evaluare anuală a consumului personal de alcool și de prevenire a consumului riscant, desfășurat sub titulatura „Săptămâna Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool”. Derulat de Asociaţia ALIAT pentru Sănătate Mintală (ALIATsm), având ca parteneri principali Ministerul Sănătăţii și Institutul Naţional de Sănătate Publică, proiectul se desfășoară pe platforma www.saptamanaaudit.ro. Campania de testare are ca instrument principal chestionarul AUDIT, dezvoltat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Obiceiuri majoritar sănătoase

        Potrivit directorului știinţific al ALIATsm, dr. Eugen Hriscu, psihiatru și psihoterapeut cu experienţă în adicţii, în ediţia din 2019, aproximativ 14.000 de români din toată ţara și-au evaluat consumul de alcool într-o singură zi. „Anul acesta, pe parcursul unei întregi săptămâni, românii sunt invitaţi să-și evalueze online consumul propriu de alcool și să afle, în funcţie de scorul pe care îl obţin la cele 10 întrebări, cât de mare sau cât de mic este riscul pentru sănătate asociat”, a explicat acesta.

        Analiza chestionarelor completate la ediţia anterioară a arătat că aproximativ 77% dintre români au înregistrat un consum cu risc scăzut pentru sănătate, în timp ce 23% aveau un consum de alcool cel puţin riscant pentru sănătate.

        Ediţia din 2021 vine și cu alte noutăţi. Astfel, pe parcursul săptămânii dedicate proiectului, o echipă de specialiști ALIATsm le va oferi utilizatorilor asistenţă specializată în ceea ce privește completarea chestionarului și interpretarea punctajului obţinut, prin intermediul unui chat box disponibil pe platformă, zilnic, în intervalul 10:00–18:00. De asemenea, fiecare utilizator care a completat chestionarul va avea posibilitatea de a invita prieteni/cunoscuţi să-și efectueze testul, direct din platformă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe