Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Continuă ancheta epidemiologică

Viața Medicală
Dan Dumitru MIHALACHE vineri, 11 martie 2016
   Cauza exacta a îmbolnăvirii copiilor din Argeș este foarte greu să fie dovedită, spunea prof. dr. Mihaela Bălgrădean, șefa clinicii de pediatrie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „M. S. Curie“: „Boala (sindrom hemolitic uremic) are toate semnele ei clinice și o etichetăm ca atare. Îi cunoaștem toate manifestările clinice, îi cunoaștem toate manifestările de laborator, însă în aproape 90% din cazuri, în toată lumea, nu se depistează cauza“. Aceasta spune că este greu de depistat, pentru că boala începe cu o perioadă de incubație,  apoi cu o perioadă de diaree și „deja se pierde foarte mult timp în care germenele ca atare nu mai există, există numai toxina lui, care este responsabilă de dramatismul acestei boli“.
Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și consilier onorific al ministrului sănătății, a amintit că toate testele legate de identificarea tulpinii de Escherichia coli enterohemoragic care ar putea să stea la originea acestei îmbolnăviri au ieșit negative. Chiar și la Institutul Cantacuzino, unde s-au folosit tehnici avansate de biologie moleculară pentru identificarea genelor răspunzătoare de producția acestor toxine, rezultatele au fost negative în ceea ce privește Escherichia coli enterohemoragic.
De ce acest diagnostic a fost negativ? Prof. dr. Rafila spune că două au fost motivele: primul, pentru că intervalul scurs dintre debutul bolii și testare a fost lung, iar a doilea, pentru că unii dintre acești copii au primit antibiotic, iar tratamentul antibiotic exclude posibilitatea de a izola microorganismul patogen.
Conducerea Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a făcut demersuri pentru sosirea unei echipe de specialiști de la Centrul european de control al bolilor transmisibile pentru acordarea de sprijin în efectuarea investigațiilor pentru depistarea cauzelor de îmbolnăvire, a declarat dr. Adriana Pistol, directoarea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Aceasta spune că începând de luni a fost instituit un sistem de declarare zilnică a tuturor cazurilor de boală diareică severă/SHU din toate unitățile sanitare la copii sub 5 ani. Până la momentul declarației (marți, 16 februarie), din datele menționate în foile de observație, nu s-a identificat nicio legătură între cazuri. Ancheta epidemiologică va continua pentru a verifica posibilitatea existenței altor surse de alimente de origine animală  (produse lactate nepasteurizate, carne de vită), firmele de salubrizare, probe de sol, care ar putea fi sursa îmbolnăvirii, spune Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.