Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Continuă monitorizarea tulpinilor de interes epidemiologic la granița României

Viața Medicală
L. Budin vineri, 16 aprilie 2021, ora 15:46

MedLife anunță că a încheiat prima etapă de secvențiere a probelor provenite din Republica Moldova, pentru a identifica tulpini de interes epidemiologic și a semnala eventuale riscuri.

Sistemul Medical MedLife a prelucrat un prim lot de 94 de probe provenite de la pacienți din Republica Moldova. Dintre acestea, 93 au fost identificate cu tulpina B.1.1.7, originară din Marea Britanie, se arată într-un comunicat de presă. În baza rezultatelor, specialiștii atrag atenția asupra probabilității ca această tulpină să devină dominantă și pe teritoriul țării vecine, așa cum a devenit și în România.

coronavirus-depistare

Doar tulpina britanică

Echipa diviziei de cercetare anunță că nu au fost identificate alte tulpini de interes epidemiologic în lotul de probe provenite din țara vecină.

Rezultatele obținute pe bază de secvențiere indică faptul că, în acest moment, riscurile de a contracta alte tulpini decât cea britanică în zonele de tranzit de la granița cu Republica Moldova sunt mici. Vom continua să evaluăm situația, astfel încât, odată cu identificarea unor noi tulpini de inters epidemiologic, să putem anunța imediat autoritățile”, a declarat Mihai Marcu, președinte & CEO MedLife Group.

Riscuri în zona de tranzit

Pe lângă procesul de secvențiere desfășurat pentru Republica Moldova, MedLife a continuat să monitorizeze situația și pe teritoriul României. Din probele evaluate a fost identificată exclusiv tulpina britanică, fără alte tulpini de interes epidemiologic. Compania va continua să monitorizeze situația la nivel național.

 Compania este în discuții avansate și cu alte țări învecinate pentru a continua secvențierea

În felul acesta, ne propunem nu doar să monitorizăm pandemia, ci și să identificăm eventualele riscuri din zonele de tranzit”, a mai spus Mihai Marcu.

De la începutul pandemiei, MedLife a inițiat, cu fonduri și resurse proprii, un demers de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2, oferind autorităților informații despre originea și evoluția coronavirusului. Până în prezent, divizia de cercetare a companiei a prelucrat peste 60% din totalul probelor secvențiate la nivel național, identificând 331 de cazuri de infectare cu tulpina britanică și 2 cazuri de infectare cu cea sud-africană.

Etichete: monitorizare tulpini coronavirus zone de tranzit probe republica moldova

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.