Newsflash
Știri

Contraindicația pentru vaccinarea anti COVID trebuie scrisă în documentele medicale

de Florentina Ionescu - oct. 8 2021
Contraindicația pentru vaccinarea anti COVID trebuie scrisă în documentele medicale

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiolog și medic primar medicină internă, fondatorul Cardiomed, a explicat ce trebuie să facă pacienții care există să se vaccineze.

Medicul curant trebuie să fie rugat de pacient să scrie în documentele medicale că respectivul pacient are contraindicație pentru vaccinare antiCOVID și să scrie motivul sau motivele acestei contraindicații. 

Gabriel Tatu Chitoiu

„Vaccinarea / nonvaccinarea antiCOVID este o recomandare medicală. În consecință ea trebuie specificată”, a subliniat medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu pe o rețea socială.

Acesta a subliniat, într-o postare recentă de pe pagina sa oficială, că inclusiv în condițiile actuale se întâlnesc cu pacienți care îi spun că nu s-au vaccinat și că ezită să se vaccineze deoarece: „Mi-a zis medicul să nu mă vaccinez/că am contraindicații/că am prea multe boli/că am diabet/că am boală autoimună/că sunt pe anticoagulante/că am fibrilație și să nu fac cheaguri/că am avut tromboflebită și să nu fac cheaguri/că dă miocardită/că vaccinul nu este bun/să mai așteptăm să vedem ce se întâmplă”.

„Toate acestea transmise doar verbal. Dacă relatezi toate acestea pe site-uri ale medicilor aproape invariabil comentariile sunt: «nu este adevărat, pacienții spun multe de fapt le e frică lor de vaccin și aruncă vina pe medici». În consecință: în situația în care pacient fiind, sunteți sfătuiți să nu vă vaccinați, rugați medicul să scrie în documentele medicale (scrisoare medicală, rețetă) că aveți contraindicație pentru vaccinare antiCOVID și motivul/motivele; medicii care consideră că pacientul are contraindicație de vaccinare să o specifice clar și motivat în documentele medicale pe care le dau pacienților. La fel, recomandarea de vaccinare ar trebui să apară explicit în documentele medicale. Recomandările de vaccinare/nonvaccinare fac parte din recomandările medicale și ele trebuie trecute în documente la fel ca orice altă recomandare”, a conchis dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe