Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Contraperformanţă românească

Viața Medicală
Alexandra NISTOROIU marţi, 20 mai 2014
   Potrivit raportului „Starea mamelor din întreaga lume“ (State of the World’s Mothers), lansat la 6 mai 2014 de organizaţia internaţională „Salvaţi Copiii“, România înregistrează contraperformanţe masive la capitolele mortalitate infantilă şi condiţii sociale oferite mamelor, fiind codaşa Uniunii Europene.
   Raportul a avut la bază cinci indicatori: riscul de deces matern, mortalitatea copi­iilor sub 5 ani, anii de şco­lari­zare petrecuţi în sistemul de edu­caţie formală, PIB per capita şi par­ticiparea femeilor la actul de guvernare. Stăm prost la toate cele cinci criterii. De exemplu, una din 2.600 de femei din România moare în timpul sarcinii, în vreme ce în statele occidentale raportul este 1:8.900. Rata mortalităţii la copiii sub cinci ani din România este aproape 12 la o mie de nou-născuţi, în vreme ce în Occident este de doar 4.
   Primele poziţii în clasamentul realizat în acest an de „Salvaţi Copiii“ sunt ocupate de Finlanda, Norvegia, Suedia, Islanda, Olanda, Danemarca, Spania, Germania, Belgia şi Australia. La polul opus, statele care oferă cele mai proaste condiţii de viaţă mamelor sunt Somalia, Congo, Mali, Niger, Guineea-Bissau, Republica Centrafricană, Sierra Leone, Nigeria, Ciad şi Coasta de Fildeş. România ocupă locul 65 din 178 de state incluse în raport; este depăşită de state mult mai sărace, precum Cuba (35) sau Belarus (26), dar şi de vecini – Ungaria (55), Bulgaria (44), Serbia (36).

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC