Newsflash
Știri

Contrast periculos

de Monica GEORGESCU - mar. 24 2017
Contrast periculos
   Comitetul pentru farmacovigilență și evaluarea riscului (PRAC) din cadrul Agenției europene a medicamentului (EMA) a recomandat suspendarea autorizației de marketing pentru patru substanțe de contrast pe bază de gadolinium. Această recomandare vine ca urmare a dovezilor care au indicat că gadoliniumul se depune în cantități mici în creierul celor care au fost expuși la această substanță de contrast. Gadoliniumul a fost identificat în creier și țesuturi chiar și după câteva luni de la injectare.
   Cele patru substanțe suspendate sunt: acidul gadobenic, acidul gadopentetic, gadodiamida și gadoversetamida. Comitetul pentru farmacovigilență a menționat pe această cale că nu există dovezi care să indice că depunerile de gadolinium cauzează afectarea creierului sau alte probleme de sănătate, însă recomandarea a fost făcută ca o măsură de precauție, deoarece „nu există suficiente informații cu privire la efectul pe termen lung al acestei substanțe asupra creierului”.
   Substanțele de contrast pe bază de gadolinium sunt clasificate pe baza structurii chimice a ligandului acestuia în agenți liniari sau ciclici. Cele patru substanțe care se recomandă a fi suspendate sunt agenți liniari, având o structură moleculară care favorizează eliberarea gadoliniumului, care se poate depune apoi în țesuturi. Alte substanțe de contrast pe bază de gadolinium – clasa agenților macrociclici – sunt mai stabile. De asemenea, rămân disponibili pentru utilizare acidul gadoxetic și o formă a acidului gadopentetic care se injectează direct în articulații – agenți liniari folosiți în doze foarte mici sau în condiții speciale. Pentru siguranță însă, PRAC recomandă folosirea tuturor substanțelor de contrast pe bază de gadolinium în cea mai mică doză care permite efectuarea investigației imagistice și elaborarea unui diagnostic.
   Companiile farmaceutice implicate au dreptul să ceară reexaminarea recomandării făcute de PRAC. Aceasta va fi trimisă ulterior pentru validare la Comitetul pentru medicamente de uz uman (Commitee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA, care va publica evaluarea finală.

 

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe