Newsflash
Știri

Controlul HTA: o marotă?

de Dr. Alexandru TRIFAN - iun. 15 2012
Controlul HTA: o marotă?
     Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, hipertensiunea arterială determină 13% din totalul deceselor într-un an. Afecţiunile cardio­vasculare se înscriu cu peste 4,3 milioane de decese anual. Boala coronariană rămâne principala cauză fatală, anual pierzându-şi viaţa din acest motiv 1,9 milioane de persoane. Accidentul vascular cerebral este vinovat pentru alte 500.000 de decese.
     Se consideră că durata vieţii ajustată în funcţie de incapacitate (DALY’s – Disability-adjusted life years), produsă de hipertensiunea arterială, totalizează 92 de milioane de ani, fapt care numai în Uniunea Europeană determină un cost de 192 de miliarde de euro anual.
     Specialiştii susţin că pentru fiecare creştere cu 20 mm Hg a tensiunii arteriale sistolice sau cu 10 mm Hg a tensiunii arteriale diastolice, riscul cardiovascular se dublează. Scăderea valorii tensiunii arteriale poate reduce la jumătate riscul apariţiei insuficienţei cardiace, diminuează cu 35–40% probabilitatea instalării unui atac cerebral şi cu 20–25% pe cea a infarctului miocardic. Hipertensiunea arterială reprezintă o problemă semnificativă de sănătate publică şi în România, 40% din populaţia adultă suferind de această boală, procent superior celor observate în alte ţări europene.
     Industria farmaceutică vine în sprijinul pacienţilor hipertensivi prin realizarea unui nou medicament, o combinaţie în doze fixe de olmesartan şi amlodipină. Ţinta tratamentului o reprezintă scăderea valorilor tensionale la ţintele recomandate – 140/90 mm Hg respectiv 130/80 mm Hg pentru pacienţii cu diabet zaharat. În cazul majorităţii covâr­şitoare a pacienţilor, controlul eficace al tensiunii arteriale nu poate fi realizat decât printr-o combinaţie de cel puţin două medicamente.
     Într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri, 6 iunie a.c., Terapia Rambaxy a prezentat produsul rezultat din asocierea dintre olmesartan şi amlodipină într-o singură tabletă cu administrare orală o dată pe zi. A luat cuvântul mai întâi dl conf. dr. Şerban Bălănescu, arătând că antagoniştii receptorilor angiotensinei II (sartanii) sunt antidepresive eficiente şi cu profil de siguranţă favorabil. Rata de întrerupere a tratamentului în funcţie de clasa de medicamente antihipertensive la 100 de pacienţi, corespunzătoare lor, este de peste patru ori mai mică decât în cazul diureticelor, de peste două ori mai mică decât în cazul betablocantelor şi cu 25% mai scăzută decât în cazul inhibitorilor de enzimă de conversie a angiotensinei. Potrivit studiilor existente, din grupa sartanilor, olmesartanul asigură cea mai bună complianţă a pacienţilor la tratament şi scade cel mai mult valorile tensionale.
     Dl prof. dr. Dragoş Vinereanu a subliniat beneficiile datorate combinaţiei dintre cele două hipertensive, amlodipină şi olmesartan. Prin modul de acţiune complementar al celor două molecule se scad cu până la 54% edemele asociate monoterapiei cu amlodipină – una dintre cauzele pentru care pacienţii renunţă frecvent la tratament. Olmesartan are un efect antihipertensiv eficient, efecte clinice dovedite de protecţie vasculară (antiaterosclerotice, antiinflamatoare), previne apariţia microalbuminuriei la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, oferind protecţie renală. Un beneficiu suplimentar ar putea avea pacienţii cu HTA şi rigiditate arterială crescută, cum ar fi vârstnicii, diabeticii, pacienţii cu sindrom metabolic.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe