Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Controverse privind dosarul electronic de sănătate

Viața Medicală
Cristina GHIOCA vineri, 27 iulie 2018
Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță că a luat act de decizia Curții Constituționale a României (CCR), potrivit căreia „câteva dispoziții din legea privind reforma în domeniul sănătății” și sintagma „sistemul dosarului electronic de sănătate al pacientului” din același act normativ au fost declarate neconstituționale. Potrivit comunicatului remis presei, conducerea Casei consideră că dosarul electronic de sănătate (DES) respectă toate cerințele impuse de Uniunea Europeană prin Regulamentul general de protecție a datelor personale (GDPR). Potrivit documentului, întreg conținutul DES a fost întocmit, stabilit și agreat cu medicii specialiști din toate domeniile medicale. Anterior, reprezentanții CCR au menționat că mai multe prevederi legate de protejarea datelor pacienților nu pot fi reglementate printr-un act normativ emis de Parlament: „În măsura în care statul a instituit prin lege o măsură în aplicarea dreptului la ocrotirea sănătății persoanei, prevăzut de art. 34 din Constituție, tot acestuia îi revine obligația de a proteja și garanta caracterul confidențial al informațiilor medicale prelucrate printr-un act normativ de același nivel. Aceasta întrucât nu este îndeajuns ca protejarea datelor medicale să fie realizată printr-o legislație infralegală, care este caracterizată printr-un grad sporit de instabilitate sau inaccesibilitate”, se arată în comunicatul de presă emis de CCR în acest sens.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.