Newsflash
Știri

COPAC, apel către Avocatul Poporului și MS: Pacienții nu au acces în spitale!

de Dorina Novac - iun. 4 2020
COPAC, apel către Avocatul Poporului și MS: Pacienții nu au acces în spitale!

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România trage un semnal de alarmă asupra faptului că sunt încălcate drepturile pacienților.

Potrivit unui comunicat de presă al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), în spitale sunt internate, în continuare, doar urgenţele.

COPAC drepturi pacienti
Sursă imagine: Pixabay

 

Coaliţia menţionează că, în urma semnalelor, a alcătuit o listă de încălcări a drepturilor pacienţilor:

  • În continuare sunt internate doar urgențele. Pacienții sunt amânați până după 15 iunie;
  • Aparținătorii pacienților nu le este permis accesul în unitățile medicale nici în cazurile speciale care se justifica (persoane care nu se pot deplasa, nașteri, etc.). Tăticii nu își pot vedea copiii nici chiar dacă își fac testul COVID-19, iar unele mame își așteaptă disperate micuții abia după ce iese rezultatul la test;
  • Pacienții sunt puși pe drumuri pentru a-și lua tratamentul chiar dacă sunt cazuri care nu pot face acest lucru și nu pot fi luate de familie;
  • Pacienții cu boli infecțioase (tuberculoză, HIV, hepatite) nu au acces în spitalele unde se tratau acestea fiind spitale COVID -19 sau suport;
  • Încălcarea confidențialității diagnosticului pacientilor morți de covid, prin menționarea unor diagnostice precum HIV, schizofrenie, chiar și după moarte.

Astfel, reprezentanții COPAC solicită Ministerului Sănătății (MS) să ia de urgență măsuri pentru a nu mai fi încălcare drepturile pacienților.

Totodată, aceștia roagă Avocatul Poporului să se sesizeze în acest caz de încălcare flagrantă a drepturilor pacienților.

„Dacă în luna martie, când nu ştiam exact care va fi amploarea pandemiei, aceste măsuri erau justificate, în prezent trebuie să înceteze”, potrivit sursei citate.

Preşedintele COPAC, Radu Gănescu, a declarat că autorităţile trebuie să înţeleagă că au de gestionat un sistem de sănătate cu mulţi pacienţi şi nu doar cu cei COVID-19.

„Ca de obicei, ne situăm într-o situaţie extremă: interzicem orice drept şi nu ne gândim niciun moment la binele pacienţilor. Se pare că ne-am pierdut şi bunul simţ şi orice urmă de umanitate în anumite cazuri, iar nouă, ca reprezentanţi ai pacienţilor, acest lucru ni se pare de neacceptat. Nu mai acceptăm aceste încălcări de drepturi ale pacienţilor şi vă solicităm urgent să luaţi măsuri care să corecteze aceste lucruri, care în luna iunie 2020 nu mai au nicio justificare”, a menționat Radu Gănescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe