Acasă » ACTUALITATE » Știri
COPAC: Pacienții cronici din Suceava, în pericol

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) trage un semnal de alarmă cu privire la pacienții cronici din Suceava, în contextul epidemiei de coronavirus.
Potrivit unui comunicat de presă, COPAC atrage un semnal de alarmă cu privire la pacienții cronici din Suceava, în special a celor care au nevoie de tratament perfuzabil, pe care îl făceau de obicei la spital sub supraveghere medicală.
Potrivit asociației, acest lucru nu mai este posibil în acest moment, unii dintre pacienți având chiar medicii pozitivi și aflându-se în izolare în acest moment.
„Un pacient cu boala Fabry are nevoie de o perfuzie cu substituție enzimatică la fiecare 14 zile, perfuzie ce durează până la 5 ore, în funcție de starea pacientului, iar în România acest tratament se efectuează doar în spitalele acreditate pentru această procedură. În lipsa tratamentului, un pacient cu boala Fabry poate ajunge la accident vascular cerebral, infarct sau dializă”, scrie sursa citată.
În acest sens, COPAC solicită autorităților permiterea unei excepții de la regulă și administrarea tratamentului la domiciliu pentru ca pacienții cu boli rare sau cronice să aibă continuitate în schema terapeutică fără a fi expuși riscului de infectare cu noul coronavirus.
Totodată, pentru zonele aflate în carantină, cum este Suceava, este nevoie de o linie verde, unde pot suna pacienții care au nevoie de ajutor ei neputând să se deplaseze pentru a-și procura tratamentele necesare.
„Trebuie găsite urgent soluții pentru spitalele de unde pacienții cronici își luau tratamentul și acum unitățile medicale sunt în izolare sau carantină. Solicităm autorităților să ia cât mai urgent aceste măsuri, ele fiind vitale pentru pacienții cronici din zonele de carantină și menținerea lor în afara pericolului”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.