Newsflash
Știri

Copiii din mediul rural sunt vulnerabili

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iul. 4 2014
Copiii din mediul rural sunt vulnerabili
Jumătate din copiii din ţara noastră trăiesc în mediul rural, unde există un grup vulnerabil, alcătuit din cei provenind din familii sărace. Fundaţia World Vision România a lansat raportul „Bunăstarea copilului în mediul rural, 2014“, ce are la bază studiul realizat pe un eşantion reprezentativ de 2.774 de gospodării, din 105 comune, în perioada decembrie 2013 – ianuarie 2014. Cercetarea a utilizat instrumente cantitative (chestionare, teste) şi calitative (ghid focus, ghid interviu) şi a  urmărit dezvoltarea copiilor din punct de vedere fizic, intelectual, spiritual şi emoţional, cu aspecte legate de sănătate, nutriţie, educaţie, acoperirea nevoilor materiale, protecţie, participarea la luarea deciziilor în familie şi comunitate, nivelul psihologic ş.a.
Deşi, comparativ cu cel precedent (realizat în 2012), actualul studiu arată reducerea numărului de familii care declară că se descurcă greu sau foarte greu cu venitul realizat, de la 75,8%  la 66,1% şi creşterea cu 8% a numărului de gospodării cu acces la utilităţi, el relevă totodată faptul că mulţi copii nu sunt hrăniţi corespunzător, nu au acces la servicii medicale, abandonează şcoala, sunt nevoiţi să muncească, au dificultăţi în a ajunge la şcoală, au comportamente de risc pentru sănătate, suferă abuzuri. Astfel, o optime din copiii cuprinşi în studiu merg uneori sau mereu la culcare flămânzi, în creştere cu 2% faţă de 2012; o cincime din copiii cu vârsta 0–5 ani  nu au fost la medic în ultimul an; 2,3% din familiile intervievate au declarat că în ultimul an au cel puţin un copil care a abandonat şcoala. 20% din copiii studiaţi muncesc, iar 12,5% absentează de la şcoală pentru a munci în gospodărie; unul din cinci copii merge pe jos peste o oră până la şcoală; unul din 13 copii cu vârsta între 12 şi 18 ani a fumat cel puţin o dată, iar unul din cinci a consumat băuturi alcoolice. 16% din părinţi au declarat că sunt adepţii pedepselor corporale.
Raportul propune ca statul să adopte măsuri de egalizare a şanselor pentru copiii vulnerabili din mediul rural, pentru: reducerea sărăciei; garantarea verificării periodice a stării lor de sănătate şi consilierea părinţilor cu privire la importanţa nutriţiei şi a vaccinării; educaţia parentală, cu responsabilizarea privind drepturile copilului; colaborare între sistemul de educaţie şi cel de asistenţă socială pentru a asigura dreptul la educaţie; crearea de servicii socio-educaţionale integrate la nivelul fiecărei comunităţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe