Newsflash
Știri

Copiii fără etichetă

de V. M. - apr. 3 2013
Copiii fără etichetă
38% din părinţi recunosc că îşi bat copiii, iar 63% din copii susţin că sunt bătuţi acasă de părinţi. Micuţii spun că sunt loviţi cu băţul sau cu nuiaua (18%), cureaua (13%) şi chiar lingura de lemn (8%), se arată în cel mai amplu studiu privind abuzurile împotriva copiilor realizat în România ultimilor zece ani. Cifrele mai spun că părinţii nu doar continuă să folosească pedeapsa corporală în practica educaţională de zi cu zi, dar un procent de 20% din ei apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului.
O situaţie la fel de îngrijorătoare există şi în şcoli, unde numeroase cadre didactice se folosesc de abuzul emoţional şi verbal pentru a-i educa pe micuţi. Concret, 33% din copii sunt jigniţi şi etichetaţi la şcoală de cadrele didactice, în timp ce 7% susţin că sunt bătuţi de profesorii lor. Nici nu este de mirare că majoritatea copiilor precizează că trăiesc stări emoţionale care variază de la indiferenţă (29% din copii), anxietate, retragere, nesiguranţă şi încordare (57% din copii) şi îngrijorare (6%).
Cercetarea la care au participat, în perioada mai–iulie 2012, 1.436 de familii din 58 de localităţi din România creionează un tablou îngrijorător al societăţii în care trăim, unde corecţiile precum „lovitul cu palma“ sau „urecheala“ nu sunt percepute de majoritatea părinţilor, şi nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic. În aceste condiţii, organizaţia Salvaţi Copiii România dă startul campaniei sociale „Copiii fără etichetă“, prin care propune înlocuirea violenţei cu metode educaţionale şi parentale pozitive, pentru a asigura copiilor o evoluţie armonioasă.
Specialiştii avertizează că violenţa naşte violenţă şi recomandă părinţilor să-şi ajute copiii să devină oameni mari, oferindu-le o educaţie lipsită de etichetele tradiţionale: bătaie, umilinţă, jigniri, stigma pe criterii sociale sau entice. „Copiii bătuţi sau umiliţi vor bate şi vor umili, în relaţia cu ceilalţi copii, cu părinţii, cu profesorii, precum şi în relaţiile lor de maturitate, iar abuzurile din copilărie sunt adesea surse pentru eşecuri personale în viaţa de adult. Tocmai de aceea este important pentru societatea românească să facă o schimbare de paradigmă în procesul educaţional şi să înlocuiască violenţa cu vorba bună, modelele comportamentale, comunicarea, empatia“, explică Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv Salvaţi Copiii România.
Totodată, prin campania „Copiii fără etichete“, desfăşurată până în luna octombrie a.c., se urmăreşte şi schimbarea politicilor publice în interesul copiilor. În acest sens, organizaţia neguvernamentală solicită Ministerului Sănătăţii adoptarea Strategiei privind sănătatea mentală a copilului, dar şi pe cea privind educaţia parentală de către Ministerul Educaţiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe