Newsflash
Știri

Coșmaruri continentale și secrete dureroase

de Alexandra NISTOROIU - feb. 5 2016
Coșmaruri continentale și secrete dureroase
     Autoritățile sanitare din SUA anunță că accelerează eforturile de cercetare privind legătura cauzală pe care medicii o intuiesc între infecția cu virusul Zika și defectele congenitale, dată fiind iminenta răspândire pe scară largă a virusului transmis prin înțepătura de țânțari în timpul sezonului cald. Dr. Francis Collins, directorul Institutelor Naționale de Sănătate (NIH), a cerut marți intensificarea eforturilor de studiu al impactului Zika, citând o cercetare din Lancet, care estimează că virusul poate ajunge la 60% din populația SUA.
     Zika a fost asociat în ultimele luni cu o creștere masivă a numărului de malformații cerebrale la nou-născuți, cu mii de cazuri în Brazilia. Nu există niciun vaccin sau tratament împotriva virusului, înrudit cu denga și chikungunya, care provoacă febră ușoară și iritație. Patru din cinci persoane infectate nu manifestă niciun simptom, ceea ce face dificil ca o femeie însărcinată să știe dacă a fost sau nu expusă.
     Luni, Organizația mondială a sănătății a anunțat că e probabil că virusul va provoca epidemii în cele două Americi, exceptând Canada și Chile – țări unde nu sunt prezenți țânțarii din genul Aedes, principalii vectori de transmitere a virusului. Până atunci, 21 de țări din regiune au raportat deja transmiteri ale virusului: Brazilia a raportat prima o infecție, în mai 2015. Graba cu care s-a răspândit infecția e explicată și prin faptul că populațiile din regiune nu mai fuseseră anterior expuse la virus, deci lipsea imunitatea.
     „Este critic să confirmăm, prin atentă examinare epidemiologică și studii pe animale, dacă există o legătură cauzală între infecțiile cu virusul Zika la femeile însărcinate și microcefalie la nou-născuți“, scrie Francis Collins, directorul NIH, pe blogul instituției. Știm prea puține despre infecțiile cu virusul Zika. De exemplu, nu e clar cât de frecvente sunt ele la femeile însărcinate sau când anume în timpul unei sarcini este gravida cel mai mult expusă riscului de a transmite virusul fătului.
     Tot marți, CDC Atlanta a emis ghiduri noi, prin care furnizează instrucțiuni pediatrilor care tratează bebeluși născuți de mame posibil expuse virusului în timpul sarcinii. Cu două zile înainte, Organizația panamericană a sănătății (PAHO) publicase o declarație proprie privind transmiterea și prevenția infecției cu Zika. Recomandările PAHO insistă asupra evitării înțepăturilor de țânțar, în special la femeile însărcinate, dar și asupra reducerii și controlului populațiilor de insecte.

 

     Thailanda a confirmat luni o infecție cu coronavirusul MERS (MERS-CoV) la un turist, anunță un comunicat OMS. Este al doilea caz înregistrat în ultimele șapte luni în Thailanda. OMS a avertizat statele din Asia de Sud-Est să aibă grijă cu privire la riscul de import al virusului. „Toate aceste țări ar trebui să își întărească structurile de supraveghere pentru infecțiile respiratorii acute severe, să se concentreze pe diagnosticul timpuriu și să consolideze măsurile de prevenție a infecției“, atenționează dr. Poonam Khetrapal Singh, director regional OMS pentru Asia de Sud-Est. Pacientul este un bărbat de 71 de ani, din Oman, care a ajuns la Bangkok pentru tratament, la 22 ianuarie. A fost internat într-un spital privat, după care analizele au arătat că este infectat cu MERS-CoV. Între timp, a fost transferat la un institut de boli infecțioase și acum autoritățile întreprind demersurile necesare pentru a îi depista pe toți cei care au intrat în contact cu el.

 

     Mii de britanici au trecut prin dureri oribile din cauza unei erori de fabricație a protezelor de șold care le‑au fost implantate, arată o investigație a ziarului Telegraph. Protezele au fost produse la o fabrică din Yorkshire, de una din cele mai mari firme producătoare de astfel de dispozitive, DePuy, care a admis pentru publicația britanică „o eroare în tehnicile de măsurare“ folosite în crearea implanturilor de tipul „metal pe metal“. Cei care au suferit din cauza protezelor greșit confecționate pun acum presiune pe managerii companiei să spună de cât timp știau de acest defect de fabricație, ținând cont de faptul că au vândut ani de zile proteze cu componente necorespunzătoare.
 
     În trecut, același ziar arătase că protezele metal pe metal au o rată de uzură mult mai mare decât alte tipuri de implanturi. În plus, pe măsură ce se uzează, acestea pot elibera în circulație ioni metalici. Se credea, până recent, că vinovate pentru acest efect ar fi materialele folosite și designul șoldurilor, dar documente obținute de cotidianul britanic arată că la bază ar putea sta, de fapt, o gravă problemă de fabricație. Profesorul Tim Briggs, fost președinte al Asociației britanice a ortopezilor, a explicat că „o dimensionare greșită poate face ca fragmente mici din proteză să se desprindă și să intre în fluxul sanguin“. Surse apropiate companiei au confirmat că managementul firmei știa de câțiva ani de eroarea de producție, fără ca publicul să fie informat în tot acest timp.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe