Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

COVID-19: A crescut numărul de proceduri de plasmafereză în România

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 23 septembrie 2020, ora 11:28

Debirocratizarea metodologiei de colectare a plasmei de la pacienții vindecați de COVID-19 a dus la creșterea de peste trei ori a numărului de proceduri de plasmafereză, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Potrivit Besmax Pharma Distribution (BPHD), în țara noastră sunt 18 echipamente de plasmafereză puse la dispoziție gratuit centrelor de transfuzie, conform Protocolului de donație încheiat cu Ministerul Sănătății la data de 30 martie 2020. 

aparate plasma convalescenta

Astfel, potrivit sursei citate, înainte de corectarea metodologiei au fost 279 donări în 16 săptămâni (în perioada 24 aprilie-11 august), adică 17,5 donări pe săptămână, respectiv o medie de o donare per echipament instalat.

După corectarea metodologiei au fost 311 donări în 5 săptămâni (în perioada 11 august-15 septembrie) adică 62 donări pe săptămână, respectiv o medie săptămânală de 3,7 donări/echipament instalat, arată reprezentanții companiei menționate.

În prezent, sunt doar 17 echipamente în funcțiune, cel de-al 18-lea se află în depozit, urmând să fie instalat tot la București, unde numărul de donatori este mai mare, potrivit datelor furnizate de companie (tabel). 

tabel

Cele mai bune rezultate le au centrele de transfuzie din Hunedoara, Arad, Galați, Bistrița Năsăud și Buzău (grafic). 

grafic

„Un exemplu foarte clar este centrul de transfuzie de la București, unde, după instalarea celui de-al doilea echipament oferit gratuit, avem de 10 ori mai multe proceduri de plasmafereză decât în primele 4 luni. În ultimele 2 săptămâni au fost realizate 43 de donări prin plasmafereză, față de doar 37 de donări în primele 16 săptămâni”, potrivit comunicatului.

Există însă și centre de transfuzie unde nu sunt în funcțiune echipamentele oferite gratuit. Este vorba despre acele centre care au efectuat mai puțin de 20 de donări în cele 21 de săptămâni de când au fost instalate, potrivit reprezentanților companiei: Alba Iulia, Bacău, Baia Mare, Sibiu, Iași.

Echipamente de plasmafereză relocate

În perioada următoare se va stabili împreună cu Institutul Național de Hematologie Transfuzională unde vor fi relocate aceste echipamente, precizează reprezentanții Besmax Pharma Distribution (BPHD). Deja au fost retrase și relocate echipamentele de la Bârlad, Focșani și Giurgiu. Unul dintre aceste echipamente a ajuns la Târgu Jiu.

„În România avem deja peste 80.000 de persoane declarate vindecate , însă încă suntem cu mult sub media europeană de donare a plasmei convalescente, respectiv la noi au donat sub 1% dintre cei deja vindecați, în timp ce media europeană este de 7%”, se arată în același comunicat.

Apel către autorități

Reprezentanții companiei menționate solicită Ministerului Sănătății să inițieze o campanie de informare a publicului cu privire la donarea de plasmă convalescentă, astfel încât România să crească colectarea și să ajungă din urmă celelalte state membre din Uniunea Europeană.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: tratament plasma colectare plasma terapii plasma aparate plasmafereza plasmafereza plasma convalescenta echipament de plasmafereză donare plasma recoltare plasma covid-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.