Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

COVID-19: Pneumologii români recomandă măsuri de protecție pentru medicii care efectuează bronhoscopia

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 3 aprilie 2020, ora 12:53

Secţiunea de Bronhologie a Societății Române de Pneumologie (SRP) a dat publicității astăzi un ghid ce conține mai multe recomandări făcute de specialiștii SRP în privința efectuării bronhoscopiei în contextul actual al pandemiei de COVID-19 în țara noastră.

Astfel, membrii Secţiunii de Bronhologie a SRP au elaborat următorul set de recomandări care au în vedere efectuarea bronhoscopiei în condiţii de siguranţă, atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical.

plamani bronhoscopie covid19 recomandari srp

Măsurile de care personalul medical trebuie să țină cont atunci când efectuează bronhoscopia la pacienţii cu suspiciune de SARS-CoV-2 sau la pacienții confirmați cu COVID-19 sunt detaliate mai jos.

Potrivit medicilor pneumologi din SRP, întreg personalul trebuie să poarte echipamentul de protecţie indicat pentru cazurile de COVID-19, iar acest echipament de protecție trebuie să includă:

 • uniformă de unică folosință (bluză + pantalon), combinezoane impermeabile 3M (în locul combinezoanelor impermeabile 3M pot fi folosite halate chirurgicale impermeabile de unică folosință + șorțuri de plastic de unică folosință),
 • bonetă impermeabilă, botoși impermeabili/cizme de cauciuc,
 • mănuşi de unică folosință impermeabile (2 perechi),
 • mască cu purificator de aer (PAPR Powered Air-Purifying Respirator) sau mască de tip N95-FFP3,
 • protecţie oculară (vizieră şi/sau ochelari).

Alte indicații

Totodată, este indicat să se utilizeze bronhoscoape de unică folosinţă. După procedura de bronhoscopie, potrivit specialiștilor din SRP, vor fi urmate procedurile standard de dezinfecţie pentru COVID-19 a întregii linii (monitor, procesor, etc.), precum şi procedurile de dezinfecţie şi sterilizare pentru COVID-19 pentru bronhoscoape.

Se recomandă ca bronhoscopia să fie efectuată într-o cameră de izolare cu presiune negativă, care asigură un raport adecvat între ventilație și presiune şi filtrează aerul pentru a preveni contaminarea mediului intraspitalicesc cu SARS-COV-2.

Important

Acestea sunt doar câteva dintre recomandările formulate de specialiștii Societății Române de Pneumologie (SRP) şi Secţiunii de Bronhologie a SRP, privind abordarea pacienților confirmați sau suspectați de COVID-19. Recomandările complete vor fi dezvoltate și explicate în numărul viitor al ziarului Viața Medicală (nr. 14), varianta tipărită care apare vineri, 10 aprilie 2020.

Sursa foto: rawpixel.com

Etichete: test pozitiv la COVID-19 covid 19 transmitere covid-19 masuri covid-19 COVID -19 SARS-Cov-2 SARS-Cov2 societatea romana de pneumologie SRP

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 200 de lei
 • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.