Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Creștere a cazurilor de pneumonie comunitară la Spitalul Victor Babeș Timișoara

Viața Medicală
L. Budin marţi, 17 mai 2022, ora 13:47

În ultima săptămâna, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara au fost investigați pentru această afecțiune peste 40 de pacienți.

Reprezentanții spitalului spun că, odată cu renunţarea la măsurile de protecţie impuse de pandemie, a crescut numărul de îmbolnăviri cu pneumonie comunitară.

În fiecare zi, 10-12 persoane se prezintă în Ambulatoriu sau la Camera de Gardă, cu suspiciunea de pneumonie comunitară, se arată pe pagina de Facebook a unității sanitare timișorene.

radiografie-plamani

Pneumonia este „o afecțiune inflamatorie acută a parenchimului pulmonar de origine infecțioasă”.  Boala se transmite pe cale respiratorie, având o rată de mortalitate de aproape 15 % în cazul pacienților cu comorbidități. „Deficitul de imunitate este principala cauză de îmbolnăvire”, se arată în postare.

Timp de aproape doi ani, datorită protecției oferite de purtarea măștilor, aproape că nu am putut să vorbim de penumonii comunitare. Așa cum îi spune și numele, îmbolnăvirea se produce în comunitate. Transmiterea este foarte ridicată, și asta îndeosebi în cazul persoanelor imunocompromise. Odată cu renunțarea la purtarea măștii, au început să apară, și acum chiar să crească numărul celor care dezvoltă o asemenea pneumonie. Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme ușoare, care se pot trata ambulatoriu. Dacă, însă, pacientul are comorbidități, se impune internarea lui în spital pentru administrarea tratamentului. Și în această grupa intră persoanele care au neoplazii, boli renale cronice, BPOC (Boală Pulmonară Cronică Obstructivă), bronșiectazii, în general, persoane cu imunitate compromisă și care pot prezența risc vital”, a explicat dr. Gabriel Geru, medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Pneumonia comunitară se manifestă prin febră mare, de peste 38 de grade, cu debit acut, frisoane, junghiuri toracice, tuse cu expectorații, dificultăți de respirație, mialgii, hemoptizie (spută cu sânge), cefalee și chiar durere abdominală.

Până acum vorbeam de o specificitate temporală a cazurilor, în sensul că majoritatea apăreau primăvara devreme și toamna. Acum, am constatat o creștere a numărului de persoane ce contractează penumonii chiar și în această perioadă de primăvară târzie, când temperaturile sunt  de peste 22-25 grade. Practic, nu doar că am revenit la numărul de cazuri de dinainte de pandemie, dar putem vorbi  și de o creștere a acestora, iar principalul factor este această imunitate scăzută a pacienților. Iar în cazul pacienților cu comorbidități, există chiar posibiltatea de apariție a unor complicații care pot duce la insuficiență respiratorie, chiar șoc septic, și, de aceea, cei care prezintă un asemenea risc rămân internați  în spital. Recomandarea mea ar fi ca bătrânii sau cei cu afecțiuni grave să continue să poarte mască atunci când sunt în colectivități mari”,  a subliniat dr. Gabriel Geru.

Bihor: șase asistente medicale au primit premiul „Dr. Mózes Carol”

Primul laborator de analize medicale robotizat, la SCJU Oradea

Etichete: spitalul victor babes timisoara crestere cazuri pneumonie comunitara imunitate scazuta

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.