Newsflash
Știri

Criza de Euthyrox, de șapte luni în România

de Florentina Ionescu - aug. 6 2020
Criza de Euthyrox, de șapte luni în România

Un medicament pe bază de levotiroxină a ajuns să fie cel mai căutat din România. Criza de Euthyrox a ajuns la șapte luni de la apariție.

Criza de Euthyrox din țara noastră a început să se facă simțită la începutul anului, în luna ianuarie, arată o amplă analiză făcută de HotNews.ro.

Aproximativ 500.000 de români suferă de afecțiuni tiroidiene, arată datele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune. Mulți dintre acești pacienți caută de peste jumătate de an, acest medicament.

criza de euthyrox in romania

Potrivit sursei citate, un singur furnizor de Euthyrox rămas pe piața din România, iar ceilalți s-au retras. Analiza jurnaliștilor de la HotNews.ro relevă că o parte a problemei este faptul că pe piața din România mai există, în acest moment, un singur furnizor de Euthyrox. Acesta este filiala din România a companiei farma Merck.

În total au fost patru furnizori, dar trei dintre ei s-au retras de pe piața de la noi. Din acest motiv, necesarul trebuie acoperit acum de un singur furnizor. Acesta ar trebui, practic, să acopere întreaga cantitate necesară pe piața din România, care era acoperită, anterior, de patru furnizori.

Datele făcute publice de Agenția Națională a Medicamentului arată că, în țara noastră, consumul de Euthyrox a crescut brusc în perioada ianuarie-februarie 2020, „cu până la 50% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”.

Apar multe semne de întrebare, spun jurnaliștii, mai ales că în prospectul Euthyrox nu a fost introdusă nicio altă indicație nouă. Reamintim că medicamentul se adresează pacienților cu hipotiroidism.

Jurnaliștii citează o sursă din industria farmaceutică, ce subliniază că în țara noastră prescripția acestui medicament este pe moleculă, adică pe levotiroxină.

„În România, prescripția este pe moleculă (Levotiroxină - n.red.). Și ar trebui să existe 5-6 mărci și să îl cumpere pe cel pe care îl găsește în farmacie, eventual cel pe care coplata este cât mai mică. Dar discuția este pe mărci. Pe rețeta compensată sau gratuită se trece numele substanței, nu al mărcii”, a declarat, pentru HotNews.ro, o sursă din farma.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe