Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Criza de Euthyrox, de șapte luni în România

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 6 august 2020, ora 14:23

Un medicament pe bază de levotiroxină a ajuns să fie cel mai căutat din România. Criza de Euthyrox a ajuns la șapte luni de la apariție.

Criza de Euthyrox din țara noastră a început să se facă simțită la începutul anului, în luna ianuarie, arată o amplă analiză făcută de HotNews.ro.

Aproximativ 500.000 de români suferă de afecțiuni tiroidiene, arată datele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune. Mulți dintre acești pacienți caută de peste jumătate de an, acest medicament.

criza de euthyrox in romania

Potrivit sursei citate, un singur furnizor de Euthyrox rămas pe piața din România, iar ceilalți s-au retras. Analiza jurnaliștilor de la HotNews.ro relevă că o parte a problemei este faptul că pe piața din România mai există, în acest moment, un singur furnizor de Euthyrox. Acesta este filiala din România a companiei farma Merck.

În total au fost patru furnizori, dar trei dintre ei s-au retras de pe piața de la noi. Din acest motiv, necesarul trebuie acoperit acum de un singur furnizor. Acesta ar trebui, practic, să acopere întreaga cantitate necesară pe piața din România, care era acoperită, anterior, de patru furnizori.

Datele făcute publice de Agenția Națională a Medicamentului arată că, în țara noastră, consumul de Euthyrox a crescut brusc în perioada ianuarie-februarie 2020, „cu până la 50% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”.

Apar multe semne de întrebare, spun jurnaliștii, mai ales că în prospectul Euthyrox nu a fost introdusă nicio altă indicație nouă. Reamintim că medicamentul se adresează pacienților cu hipotiroidism.

Jurnaliștii citează o sursă din industria farmaceutică, ce subliniază că în țara noastră prescripția acestui medicament este pe moleculă, adică pe levotiroxină.

„În România, prescripția este pe moleculă (Levotiroxină - n.red.). Și ar trebui să existe 5-6 mărci și să îl cumpere pe cel pe care îl găsește în farmacie, eventual cel pe care coplata este cât mai mică. Dar discuția este pe mărci. Pe rețeta compensată sau gratuită se trece numele substanței, nu al mărcii”, a declarat, pentru HotNews.ro, o sursă din farma.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: Euthyrox criza de euthyrox levotiroxina criza medicamente hipotiroidism

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.