Newsflash
Știri

Crucea Patriarhală pentru transplant

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 11 2012
Crucea Patriarhală pentru transplant
   În perioada 26–29 septembrie a.c., în Capitală, s-a desfăşurat al VIII-lea Congres Romtransplant cu participare internaţională, având tema „Actualităţi în transplantul de organe şi ţesuturi“. A fost o ediţie aniversară, ce a marcat 15 ani de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni, cu 350 de pacienţi transplantaţi, şi 20 de ani de transplant renal la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, în care s-au efectuat 1.500 de operaţii.
   Cu acest prilej, o delegaţie de participanţi la congres a fost primită la Patriarhia Română, pentru a sublinia încă o dată susţinerea pe care Biserica o acordă nobilei idei a donării de organe şi activităţii pe care o desfăşoară profesioniştii implicaţi în transplantul de organe şi ţesuturi. În contextul în care, la începuturile acestei activităţi, au existat nelămuriri şi neînţelegeri în rândul publicului larg, opinia care a contat cel mai mult în acceptarea noţiunii de moarte cerebrală şi a ideii de donare de organe şi ţesuturi a aparţinut Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Ea joacă un rol important în campania naţională de creştere a numărului de donatori. PF Daniel, patriarhul BOR, a acordat cea mai înaltă distincţie a cultului pe care îl păstoreşte – Crucea Patriarhală – profesorilor Irinel Popescu şi Mihai Lucan, în semn de apreciere pentru activităţile prodigioase în slujirea aproapelui.
   „Această vizită este cu atât mai importantă cu cât anul 2012 a fost declarat an omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română. Biserica evidenţiază necesitatea unităţii dintre spiritual şi medical în eforturile pentru vindecarea bolilor şi accentuează legătura dintre sănătatea sufletească şi cea trupească, în relaţia dintre Dumnezeu, medic şi pacient“, a spus PF Daniel. Prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Congresului Romtransplant 2012, a declarat, la rândul său: „Este pentru a doua oară când, de la cel mai înalt nivel al Bisericii Ortodoxe Române, ni se transmite un mesaj de susţinere a muncii noastre de zi cu zi în folosul bolnavilor. Transplantologia este una din ramurile medicinii moderne, cu puternice conotaţii etice; de aceea, în toate ţările în care se face transplant, opinia şi atitudinea instituţiilor religioase sunt considerate a fi extrem de importante“.
   Vom reveni cu detalii despre lucrările ştiinţifice ale congresului, într-unul din numerele viitoare ale săptămânalului nostru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe