Newsflash
Știri

Crupul, manifestare severă a infecţiei cu SARS-CoV-2

de Dr. Alina SIMACHE - oct. 2 2020
Crupul, manifestare severă a infecţiei cu SARS-CoV-2

În Virginia, SUA, au fost raportate primele cazuri documentate de crup asociat COVID-19, fiind remarcată severitatea particulară a acestei manifestări.

foto 2În Virginia, SUA, au fost raportate primele cazuri documentate de crup asociat COVID-19, fiind remarcată severitatea particulară a acestei manifestări.
Trei copii fără antecedente personale patologice, cu vârsta de 11 luni, 2 ani și 9 ani, s-au prezentat la departamentul de urgenţă al CHKD (Children’s Hospital of The King’s Daughters) în primăvară și în vară, cu simptome nespecifice de tract respirator superior, care au evoluat cu tuse lătrătoare asociată cu stridor de repaus și detresă respiratorie. „Toţi cei trei copii au fost testaţi prin intermediul unui panel viral pentru screeningul a 21 dintre cei mai comuni agenţi patogeni respiratori întâlniţi în practica clinică.
Toţi trei au fost pozitivi numai pentru SARS-CoV-2 și negativi pentru ceilalţi agenţi patogeni, sugerând clar că SARS-CoV-2 era responsabil pentru crup (...). Având în vedere faptul că și alte coronavirusuri au fost descrise în anii anteriori drept cauză de crup, considerăm că acești copii au avut crup cauzat de infecţia SARS-CoV-2”, a declarat pentru Reuters Health dr. Paul Mullan de la CHKD din Norfolk, în calitate de autor al unui studiu recent publicat în The American Journal of Emergency Medicine.

Evoluţie îngrijorătoare

Tratamentul copiilor a inclus nebulizări cu epinefrină racemică, „fără ameliorare, sau cu minimă ameliorare”. Ulterior, sub tratament cu dexametazonă, simptomele copiilor s-au ameliorat după 13-21 de ore, acest interval fiind „semnificativ mai lung în comparaţie cu așteptările normale pentru crupul moderat-sever”. Crupul asociat COVID-19 „nu se ameliorează la fel de rapid sub tratament precum crupul tipic”, susţine dr. Paul Mullan. Un copil a necesitat internare în secţia de terapie intensivă. Totuși, toţi cei trei copii au fost externaţi cu stare generală ameliorată.
Deși testarea patogenică nu este uzual indicată în crup, testarea SARS-CoV-2 „ar trebui să fie luată în considerare, având în vedere semnificaţia prognostică și implicaţiile pentru carantina prelungită”, subliniază autorii studiului. Reprezentanţii CHKD susţin că, în prezent, în cadrul spitalului, toţi pacienţii cu crup sunt testaţi pentru SARS-CoV-2.
„Testarea pentru SARS-CoV-2 în cazul crupului pediatric este deosebit de importantă pe durata pandemiei din cauza implicaţiilor legate de izolarea la domiciliu, carantină și testarea contacţilor apropiaţi, dar și implicaţiile prognostice atât pentru evoluţia crupului, cât și pentru potenţialul copiilor de prezentare cu MIS-C [multisystem inflammatory syndrome in children]”, a specificat doctorul Mullan. Autorii studiului susţin că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina istoria naturală și managementul optim al crupului COVID-19.


Notă autor:

1. April M.R. Venn, James M. Schmidt, Paul C. Mullan. A case series of pediatric croup with COVID-19: The American Journal of Emergency Medicine. Published: September 14, 2020. DOI:,https://doi.org/10.1016/j.ajem.2020.09.034
2. Reuters Health

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe