Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Cu mâinile curate

Viața Medicală
Diana MĂRCULESCU vineri, 16 martie 2018
Profesorul Didier Pittet, creatorul Programului global pentru siguranța pacientului, a sosit, săptămâna aceasta, la București. El a vorbit în cadrul Romanian Hand Hygiene Days 2018 despre ceea ce înseamnă cultura siguranței pentru un spital, despre calitate și standarde, despre lupta pentru prevenirea și controlul infecțiilor intraspitalicești. Om de știință elvețian, epidemiolog și expert în prevenirea infecțiilor și siguranța pacientului, acesta conduce Departamentul de prevenție a infecțiilor și Centrul pentru siguranța pacienților din cadrul Spitalului universitar din Geneva.

Evenimentul a fost anunțat marți, în cadrul unei conferințe de presă, la care, alături de profesorul Pittet, au participat dr. Neil Wigglesworth, președintele Societății pentru prevenirea infecțiilor (IPS), dr. Andreea Moldovan, coordonator al Compartimentului de Prevenire și Control al Infecțiilor Nosocomiale (CPCIN), și as. med. Ramona Marincaș. Cu această ocazie, s-a discutat despre măsurile luate pentru igienizarea mâinilor. Dr. Andreea Moldovan (Brașov) a vorbit despre cele cinci momente în care cadrele medicale trebuie să-și curețe mâinile. Potrivit acesteia, primul moment este înainte de atingerea pacientului. Al doilea, înainte de orice gest aseptic. Al treilea moment este după contactul cu lichide biologice. Apoi, după atingerea anturajului pacientului, adică tot ceea ce înseamnă noptieră, pat, obiectele pacientului. Ultimul moment este înainte de părăsirea salonului pacientului, după ce se încheie contactul cu acesta.

Dr. Neil Wigglesworth a subliniat faptul că această campanie nu se adresează doar personalului medical, ci tuturor persoanelor, inclusiv vizitatorilor. El spune că dacă vizitatorii nu se află într-o stare bună de sănătate, nu ar trebui să viziteze pacienții. Prof. dr. Didier Pittet a explicat faptul că orice spital trebuie să suporte costurile pentru implementarea măsurilor de igienizare și siguranță a pacientului, pentru că „nu sunt deloc mari”, iar pe parcurs aduc chiar profit spitalelor. El spune că investiția în pregătirea specialiștilor este mai importantă decât în soluții dezinfectante.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.