Newsflash
Știri

Cum a sunat muzica marşului tăcerii pentru sănătate

de Dr. Mariana MINEA - nov. 14 2013
Cum a sunat muzica marşului tăcerii pentru sănătate
Sâmbăta, 2 noiembrie, Bucureştiul a fost martorul unui amplu protest organizat de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate. 5.000 de persoane au fost aşteptate să participe la Marşul Tăcerii, cu plecare din faţa Guvernului. Rezultatul a fost peste aşteptări.
O mulţime tăcută, compactă, alb-roşie, cu steaguri, pancarte şi baloane – aşa arăta sâmbătă, la 11.30, intersecţia dintre Muzeul Antipa şi Guvern. Circulaţia este oprită şi poţi privi grupul din orice unghi, dar tot n-ai putea spune câţi oameni s-au adunat în uriaşa piaţă. Din când în când, dinspre ea vine un zgomot înfundat, de parcă s-ar bate toaca: este sunetul steagurilor de lemn lovite ritmic în asfalt. La un moment dat, masa de oameni se mobilizează spre Calea Victoriei, şi, ca într-un flash-mob, de pe trotuarele din jur li se alătură grupuri de tineri spectatori. Ei nu au halate, nici veste, unii au măşti medicale şi văd şi două biciclete. Odată intrat pe Calea Victoriei, observi că protestul vine cu o regie şi o recuzită – dric, cruce, coroane de flori, trei toboşari cu măşti, ritm funest. „Molimă“ e cuvântul care îmi vine în minte. Din boxele puternice coboară în stradă un soundtrack ce aminteşte de „Stăpânul inelelor“. Dar atmosfera se animă în momentul în care începe „Corul sclavilor“ din Nabucco. Trecătorii zâmbesc. Pe tricoul roşu al vicepreşedintelui Federaţiei Sanitas scrie „Demnitate“. În fruntea coloanei îi zăresc pe Vasile Astărăstoae (Colegiul Medicilor), Ecaterina Ionescu (Colegiul Medicilor Dentişti), Clara Popescu (Colegiul Farmaciştilor), Florin Chirculescu (Sindicatul Medicilor „Ion Cantacuzino“), Răzvan Constantinescu (IGH Iaşi), Clara Matei şi Mircea Tampa (Asociaţia Medicilor Rezidenţi), Leonard Bărăscu (Federaţia Sanitas) şi Cristian Moise (SSMB). Nu scandează nimic. Playlistul sonor continuă cu „România, trezeşte-te!“ (Morometzii), tinerii din coloană se privesc plăcut suprinşi, iar fotografii de presă încep să caute unghiuri noi, mai bune. La geamuri apar capete de oameni şi un steag tricolor, trecătorii aplaudă şi fac poze cu telefonul, un protestatar îşi oferă steguleţul unui copil ieşit cu părinţii la plimbare. În două rânduri aud scandări – „Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tinerieducaţi!“, strigă la un moment dat grupul de lângă mine, iar un purtător de portavoce repetă câteva cuvinte dure, fără adresant, şi nimeni nu îi urmează exemplul. Toate acestea iau sfârşit când grupul ajunge la Casa Poporului. Aici e pustiu şi nu se întâmplă nimic. Se face linişte. În parcul de vizavi câţiva tineri joacă fotbal, doi bătrâni stau pe o bancă. Oamenii depun coroanele de flori lângă zidul care separă Parlamentul de oraş, apoi se risipesc în direcţia subteran sau spre autocare. Studenţii mai stau un pic de vorbă. În metrou, doi puşti plictisiţi văd oamenii cu steaguri şi oftează: „Iar au ieşit ăştia cu Uniţi salvăm…“.
Care au fost solicitările Coaliţiei Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate: alocarea a 6% din PIB pentru sănătate până în 2016, dublarea salariilor medicilor rezidenţi, o legislaţie care să protejeze independenţa profesioniştilor şi autonomia spitalelor, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi. Organizatorii estimează că la protest au participat peste 10.000 de persoane, o estimare justificată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe