Newsflash
Știri

Cum realizăm investiţii în cabinetul medical?

de Faby CHREIH - iul. 7 2009
Cum realizăm investiţii în cabinetul medical?
    Am primit de la unul dintre cititori următoarea întrebare: „Am un centru medical şi vreau să achiziţionez echipamente medicale de 45.000 de euro şi să renovez mica clinică pe care o am. Am strâns 15.000 de euro şi vroiam să vă întreb dacă pot aplica pentru o linie de credit pentru restul de bani? Nu vreau un credit de investiţii pentru că vreau să returnez destul de repede banii.“
    Am ales această întrebare pentru că de-a lungul celor aproape doi ani de când Divizia Pentru Medici finanţează sectorul medical, colegii mei au consiliat adesea medicii în astfel de situaţii.
    Mai întâi de toate, ar trebui să înţelegem că un cabinet medical are venituri constante pe care se poate baza, din care îşi plăteşte cheltuielile curente, iar ce rămâne reprezintă profitul obţinut de activitatea medicală. Banii rămaşi pot fi folosiţi astfel: l sunt puşi într-un depozit la bancă. Astfel, vor exista bani pentru zile mai dificile sau pentru viitoare dezvoltări ale cabinetului. l sunt reinvestiţi în activitatea cabinetului medical. Pentru micile investiţii în cabinet, cum ar fi înlocuirea unei uşi sau achiziţia unui televizor destinat sălii de aşteptare etc., este bine să folosiţi banii strânşi, astfel încât efortul financiar să nu fie resimţit. l sunt cheltuiţi pe alte activităţi decât cea medicală. Adică, banii nu sunt investiţi, ci mai degrabă cheltuiţi cu diferite ocazii.
    În exemplul medicului care ne-a scris pe e-mail, este clar că a reuşit să pună bani deoparte pentru a realiza ulterior o investiţie în cabinet. Medicul ne solicită o linie de credit pentru a completa banii necesari finalizării unei dezvoltări a centrului medical şi specifică clar că nu doreşte un credit de investiţii pentru că vrea să-l ramburseze rapid.
    Linia de credit este destinată în exclusivitate finanţării activităţii de zi cu zi a unui cabinet/centru medical şi în niciun caz pentru folosirea banilor în investiţii. Ea trebuie să acopere situaţiile în care clinica e nevoită să facă cheltuieli curente şi nu are disponibili, în acel moment, banii proprii. Astfel, se finanţează lipsa de lichiditate pe termen scurt. Nu este indicat să se realizeze investiţii dintr-o linie de credit, chiar şi unele de valori mici, pentru că toată activitatea medicală va avea de suferit. Practic, medicul va lua banii necesari acoperirii nevoilor zilnice ale clinicii şi îi imobilizează în diferite echipamente, renovări etc. Acest lucru va atrage o lipsă de bani pe termen scurt şi posibile probleme în funcţionarea clinicii.
    Cel mai indicat produs pentru situaţia domnului doctor este tot un credit de investiţii, structurat pe termen mai scurt decât valoarea maximă posibilă şi, bineînţeles, fără comision de rambursare anticipată. Personal, aş recomanda o perioadă de 24 luni. Sunt multe variabile în momentul de faţă, iar climatul economic se schimbă lunar. Nu ştim sigur cum va merge activitatea clinicii în perioada următoare şi atunci e bine să ne luăm o rezervă şi să cerem de la bancă un grafic de rambursare care ne permite să respirăm mai uşor. În plus, comisionul de rambursare anticipată zero asigură medicul că în orice moment poate rambursa parţial sau total creditul luat.
    Sunt multe credite pentru realizarea unei investiţii, ele fiind diferite în funcţie de amploarea proiectului, a particularităţii activităţii medicale, dar şi a sumei de bani cu care medicul contribuie la finalizarea proiectului. Graficele de rambursare pot să aibă perioade de graţie, dacă investiţia necesită un timp mai mare de finalizare sau de punere în funcţiune, dacă vorbim de echipamente medicale. De aceea, este foarte indicat să staţi de vorbă cu consultanţii financiari pe marginea proiectului dumneavoastră, astfel încât să vă ajute în structurarea optimă a unei finanţări.
    Întotdeauna este indicat să fim riguroşi cu modul în care alocăm banii generaţi de o activitate medicală, astfel încât să fim siguri că nu stricăm un mecanism care a dovedit că este capabil să genereze atât pacienţi sănătoşi, cât şi profit pentru cei care au investit timp şi bani.
    Pentru orice alte întrebări legate de impactul economic asupra domeniului medical, de domeniul financiar-bancar sau alte probleme la care încă nu aveţi răspuns, vă invităm să ne scrieţi la viatamedicala@bancatransilvania.ro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe