Newsflash
Știri

Cum scăpăm de ticuri?

de Dr. Alexandra GUȚĂ - iul. 5 2019
Cum scăpăm de ticuri?

Dr. Emily Ricketts a publicat în revista Psychology Today un articol în care explică felul în care se pot aplica intervenţiile comportamentale și ce medicaţie ar putea fi utilizată pentru a elimina ticurile.

Ticurile reprezintă mișcări spasmodice și repetate, patologice și obsesive, rezultate din contractarea involuntară a unuia sau a mai multor mușchi.
VM 27, p.3 - 1Între 14% și 60% dintre persoane prezintă diverse ticuri, precum: rosul unghiilor, ciupirea pielii sau trasul de păr. Ticurile pot avea impact negativ, determinând scăderea productivităţii, afectarea funcţionării emoţionale sau afectarea fizică a corpului în diferite grade. Pentru a putea depăși aceste ticuri s-au încercat diferite terapii comportamentale și medicaţie. Cu toate acestea, evoluţia este fluctuantă, iar ticurile continuă să fie prezente în viaţa individului într-o proporţie mai mică sau mai mare pe tot parcursul vieţii.
O variantă de terapie comportamentală este Habbit Reversal Training, prin care se dorește creșterea gradului de conștientizare și identificarea impulsurilor asociate ticurilor.
Pacientul este încurajat să monitorizeze frecvenţa apariţiei ticurilor, să identifice factorul declanșator (de mediu sau emoţional) și să se angajeze în alt comportament care ar putea să concureze cu ticul motor sau să facă anumite schimbări pentru a face mai dificilă efectuarea ticurilor.
Pentru persoanele care obișnuiesc să se tragă de păr (tricotilomanie) există un tip de terapie comportamentală, denumită ComB (Comprehensive Model for Behavioural Treatment), care intervine asupra factorilor specifici ce determină comportamentul obsesiv. Această terapie poate fi aplicată și în cazul altor ticuri.

Medicamentele au eficienţă limitată

În cadrul terapiilor se dorește inversarea comportamentelor. Pacienţii trebuie să se poată angaja în alte activităţi, astfel încât să își poată conștientiza propriile emoţii negative și să își împlinească nevoile reale. Dr. Emily Ricketts a menţionat și efectele benefice, dar limitate, pe care le poate avea N-acetilcisteina. Acest medicament acţionează asupra glutamatului de la nivelul sistemului nervos central, substanţă implicată în procesele de recompensă ale creierului. Pentru pacienţii care asociază și alte tulburări, precum anxietate sau depresie, se poate încerca administrarea de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei sau clopiramida. Alte medicamente eficiente la persoanele care obișnuiesc să își smulgă părul sunt naltrexona (antagonist opiod) sau olanzapina (antipsihotic).

ETICHETEticuri

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe