Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Cum se acordă concediul medical în cazul pacienților cu suspiciune de boală contagioasă

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 27 februarie 2020, ora 11:32

CNAS a dat publicității informații privind acordarea concediului medical și a indemnizației pentru carantină în cazul persoanelor care ar putea avea o infecție cu noul coronavirus (afecțiune numit COVID-19).

În scopul prevenirii îmbolnăvirilor şi recuperării capacităţii de muncă, asiguraţii din țara noastră pot beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru carantină, conform OUG nr. 158/2005 și conform Ordinului ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 15/1.311/2018.

concediu medical semnat

Potrivit comunicatului CNAS din această dimineață, concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase (de exemplu, COVID-19, adică boala cauzată de noul coronavirus), pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică.

Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică (DSP). În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară.

Durata concediului medical

În documentul emis de CNAS se precizează că durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni. Totodată, dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale DSP depăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Ce trebuie să rețină medicii de familie

Biroul de presă al CNAS mai menționează în documentul acesta că în cazul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantină nu se aplică restricția prevazută la art. 20 alin (1) din Anexa 1 la Ordinul nr. 15/1.311/2018, potrivit căreia „medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape”, întrucât carantina semnifică o suspiciune a unei persoane de a fi contaminată cu o boală transmisibilă și nu un diagnostic confirmat medical al acesteia (episod de boală).

Pentru aplicarea în mod unitar a prevederilor legale privind acordarea concediului medical şi a indemnizaţiei pentru carantină, CNAS a transmis o circulară către toate casele teritoriale de asigurări de sănătate. 

Atașăm mai jos comunicatul integral al CNAS: 

captura cnas1

captura cnas2

Sursa foto: unsplash.com

Etichete: coronavirus romania barbat coronavirus caz confirmat coronavirus decese coronavirus infectii coronavirus cazuri coronavirus coronavirus din China noul coronavirus

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.