Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Cum se va acorda pensia de urmaș familiilor cadrelor medicale care au murit din cauza COVID

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 6 octombrie 2021, ora 18:33

Autoritățile au adoptat o hotărâre care prevede sprijin pentru urmașii medicilor sau ai persoanelor care au exercitat activități medicale în combaterea răspândirii COVID-19.

Potrivit declarațiilor făcute de Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale din România, în cadrul unui briefing de presă, luni, 4 octombrie, a fost adoptată, printre altele, şi o hotărâre de guvern care prevede aplicarea Legii nr. 56/2000 şi anume, sprijinul pentru persoanele urmașe ale medicilor sau persoanelor care au exercitat activități medicale în combaterea răspândirii COVID-19. 

decese COVID

„Această hotărâre de guvern acoperă pe de o parte sursa de finanțare în aplicarea Legii 56/2000 şi, de asemenea, reglementează ajutorul de deces, sprijinul pentru părinți sau ajutorul pentru familie. Nu în ultimul rând, am adoptat o hotărâre de guvern prin care sprijinim victimele incendiului din Constanța, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța”, a declarat Raluca Turcan.

Printre cele mai importante măsuri aprobate de Guvern în ședințele din 2 și 4 octombrie a.c., se află:

OUG pentru modificarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID – 19. Astfel, potrivit site-ului Guvernului României:

  • Va putea fi pusă în aplicare plata pensiei de urmaș, a ajutorului de deces și a sprijinului acordat familiilor cadrelor medicale care și-au pierdut viața în efortul de combatere a COVID-19.
  • Pensia de urmaş se acordă până la împlinirea vârstei de 16 ani sau, pînă la terminarea studiilor într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, dar nu mai mult de 26 de ani, respectiv pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit înainte de împlinirea vârstei de 16 ani, respectiv 26 ani; Cuantumul pensiei de urmaș este de 75% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție avut/avută de personalul medical la data decesului indiferent de numărul urmașilor îndreptățiți.
  • Soţul supravieţuitor beneficiază de pensia de urmaş, pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de legislația proprie fiecărui sistem de pensii, dacă nu se recăsătoreşte.
  • În ceea ce privește ajutorul lunar acordat părinților, proiectul de act normativ prevede că acesta se plătește doar în cazurile în care nu există urmaşi, iar persoana decedată era singurul susţinător al părinţilor săi. În această situație, ambii părinți beneficiază de acest tip de ajutor în cuantum lunar de 50% din nivelul pensiei de urmaș.

Referitor la Hotărârea de Guvern privind acordarea de ajutoare de urgență, Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgență de câte 5.000 de lei pentru fiecare dintre familiile persoanelor care și-au pierdut viața în urma incendiului produs la secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Constanța.

Etichete: pensie urmas sprijin familii medici combaterea raspandirii covid ajutorul de deces

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.