Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Cum va fi utilizat certificatul digital COVID-19 în transportul aerian în UE

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 23 iulie 2021, ora 12:35

Uniunea Europeană își dorește asigurarea unui transport aerian fără probleme, cu verificarea certificatelor digitale ale UE privind COVID-19. Care sunt noile orientări în acest sens.

În urma lansării certificatului digital al UE privind COVID-19 la 1 iulie, Comisia Europeană a emis orientări pentru statele membre ale UE cu privire la cele mai bune modalități de a verifica aceste certificate înainte de călătorie, pentru a se asigura cea mai bună experiență posibilă atât pentru pasagerii aerieni, cât și pentru personal, se arată într-un comunicat de presă remis redacției. 

transport aerian UE certificate digitale COVID-19

Certificatul digital al UE privind COVID-19 nu este obligatoriu și fie furnizează dovada vaccinării împotriva bolii, fie arată că o persoană deține un test SARS-COV-2 cu rezultat negativ ori s-a vindecat de COVID-19.

Prin urmare, certificatul digital al UE privind COVID asigură un sprijin esențial pentru reluarea călătoriilor în condiții de siguranță, potrivit sursei citate. Întrucât numărul de pasageri va crește în timpul verii, va trebui verificat un număr mai mare de certificate.

Cum se efectuează în prezent verificarea certificatelor digitale COVID-19

Sectorul transportului aerian este deosebit de preocupat de acest aspect, deoarece, de exemplu, se preconizează că, în iulie, traficul aerian va depăși 60 % din nivelurile înregistrate în 2019 și va crește ulterior.

În prezent, modul și frecvența verificării certificatelor deținute de pasageri depind de punctele de plecare, de tranzit și de sosire ale titularului. O abordare mai bine coordonată ar contribui la evitarea congestionării aeroporturilor și a stresului inutil pentru pasageri și personal.

„Pentru a beneficia pe deplin de certificatul digital al UE privind COVID este necesară armonizarea protocolului de verificare. Prin cooperare în scopul creării unui sistem de control de tip „ghișeu unic” pentru verificarea certificatelor li se poate asigura pasagerilor din întreaga Uniune o experiență de călătorie fără blocaje.” a declarat Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Verificare de tip „ghișeu unic”

Pentru a se evita dublarea eforturilor, mai precis verificările efectuate de mai mulți actori (operatori de transport aerian, autorități publice etc.), Comisia Europeană recomandă un proces de verificare de tip „ghișeu unic” înainte de plecare, care să implice coordonarea între autorități, aeroporturi și companiile aeriene.

„În plus, statele membre ale UE ar trebui să se asigure că verificarea se efectuează cât mai curând posibil și, de preferință, înainte ca pasagerul să ajungă pe aeroportul de plecare. Acest lucru ar trebui să garanteze o deplasare mai ușoară și o sarcină mai puțin împovărătoare pentru toți cei implicați”, se arată în comunicat.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: certificat de vaccinare certificat digital pasapoarte vaccinare adeverinta electronica verde adeverinta electronica dovada vaccinare covid vaccinare covid-19 transport aerian Comisia Europeana uniunea europeana

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.