Newsflash
Știri

De ce trebuie să declare medicii conflictele de interese

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - nov. 9 2018
De ce trebuie  să declare medicii conflictele de interese
Odată cu apariţia tutunului încălzit, strategia industriei de profil este bine pusă la punct: bannere, site-uri, oferte de fumat „sănătos” și sfaturi pentru fumători. 
 
Există sondaje și asociaţii care se preocupă de subiect, dar sunt sponsorizate de producători, conferinţe cu autorităţile pentru a discuta despre beneficiile tutunului încălzit. Aceeași strategie era pusă în slujba ţigării convenţionale în urmă cu trei–patru decenii și actorii erau tot reprezentanţii
industriei.
De atunci nu avem decât „beneficiile” acestor ţigări convenţionale materializate într-o creștere a mortalităţii, a incidenţei comorbidităţilor, a fumatului juvenil, a mortalităţii fumătorilor pasivi, a comerţului ilicit etc. Și atunci au fost medici care au lucrat pentru industria tutunului, ziariști care au primit burse, persoane publice încurajate să depună mărturii pozitive.

Campanii concertate ale industriei tutunului

Legea de control a tabagismului din 2016 a adus România în primele zece ţări cu progrese în domeniu. Dar atunci când aceasta intra în vigoare se desfășurau două studii-pilot ale industriei pe ţigări electronice și tutun încălzit care au fost adevărate „succese”. Concomitent au demarat și campaniile concertate pe aceeași temă. Scopul: evitarea actualei legi cu permiterea consumului acestui tip de tutun în spaţiile sociale, recrutarea și asigurarea unui flux continuu de consumatori care să fie asiguraţi că această nouă ofertă este „sănătoasă”, obţinerea unor taxări diminuate din partea statului etc. Ulterior a început recrutarea de medici care să vorbească despre „binefacerile” acestui nou tip de tutun, punând la colţ tutunul clasic.
Două manifestări recente la care au fost medici de familie, oncologi și cardiologi au avut în program o prezentare despre avantajele unui produs de tutun încălzit. Publicul era alcătuit din doctori care vorbeau despre o multitudine de boli induse princeps sau secundar. S-a mers chiar un pas mai departe și brusc prezentarea era cu un medic reprezentant al unei companii transnaţionale de profil, care se număra printre sponsorii conferinţei. Reacţia societăţilor profesionale și a Colegiului Medicilor a dus la retragerea acestei sponsorizări care apărea alături de cea a companiilor farmaceutice (un alt nonsens).

Sponsorizări care scindează lumea medicală

Așadar, este vremea ca și în România să le cerem medicilor să declare relaţiile cu industria tutunului. La Congresul Societăţii europene de pneumologie, când subiectul a devenit același tutun încălzit, moderatoarea a rugat persoanele aflate în conflict de interese să părăsească sala. Exemplul poate fi preluat, astfel încât să nu mai fim induși în eroare de pledoariile „pozitive”.
Orice sponsorizare a manifestărilor știinţifice din partea industriei tutunului va scinda lumea medicală. Iar legea pentru protecţia fumătorului pasiv în faţa expunerilor induse în spaţii închise ar trebui extinsă. Bătălia pentru o nouă generaţie de tineri consumatori de diferite produse cu nicotină sau tutun trebuie dusă cu argumente știinţifice care au fost realizate de cercetători inde­pendenţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe