Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

De ce unii oameni se simt mai odihniți?

Viața Medicală
Dr. Alexandra GUȚĂ marţi, 10 septembrie 2019, ora 13:43

Cercetătorii încă nu au căzut de acord cu privire la numărul optim al orelor de somn și la capacitatea de recuperare a nopților nedormite. Cu toate acestea, se știe că anumite persoane se simt odihnite chiar și după puține ore de somn. Explicația ar putea fi găsită chiar în codul genetic.

Se știe de aproximativ un deceniu că persoanele care au mutația DEC2 se simt mai odihnitei după mai puține ore de somn. Oamenii cu această mutație au o scădere a expresiei genei orexinei, un hormon care reglează starea de trezire. Prin injectarea intracerebrală a orexinei poate fi indusă starea de trezire, iar în tratarea persoanelor cu insomnie pot fi folosiți antagoniști de orexină.

Recent, un studiu realizat pe șoareci de laborator și publicat în revista „Neuron” a evidențiat o mutație în cadrul unei gene care pare să fie implicată în mecanismele somn-veghe. Astfel, o mutație apărută în gena ADRB1 pare să determine scăderea numărului orelor de somn necesare și creșterea perioadelor de somn de tip REM.

Bibliografie:
*Shi et al., A Rare Mutation of b1-Adrenergic Receptor Affects Sleep/Wake Behaviors, Neuron (2019)

Etichete: somn Genetică medicală

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.