Newsflash
Știri

De la angajament la acţiune

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 18 2012
De la angajament la acţiune
   La 26 septembrie a.c., la New York, în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, a fost prezentat primul raport iERG – Grupul independent de analiză al experţilor al secretarului general al Naţiunilor Unite cu privire la informarea şi responsabilitatea pentru sănătatea femeilor şi copiilor – intitulat „Fiecare femeie, fiecare copil, de la angajament la acţiune“. Raportul a concluzionat că, deşi reducerea mortalităţii materne şi infantile din ultimul deceniu a fost impresionantă în unele ţări, milioane de femei şi copii încă mor anual din cauze prevenibile. La conferinţa de presă prilejuită de eveniment au vorbit dr. Margaret Chan, director general OMS, vicepreşedinte al Comisiei de responsabilitate, Hamadoun I. Touré, secretar general ITU (International Telecommunication Union), vicepreşedinte al Comisiei de responsabilitate, prof. dr. Richard Horton, redactor-şef al revistei The Lancet, copreşedinte iERG, Joy Phumaphi, copreşedinte iERG.
   Iată câteva date-cheie ale raportului: există semnale îngrijorătoare că angajamentele financiare naţionale şi ale donatorilor pentru sănătatea femeilor şi copiilor sunt în scădere; distribuţia angajamentelor către ţările cu cele mai mari poveri de mortalitate materno-infan­tilă sunt deranjant de neuniforme, relevând inechităţi adânci în îngrijirile de sănătate; printre copii, cauzele de deces majore prevenibile şi încă neglijate sunt concentrate în perioada de nou-născut (3,1 milioane de decese).
   Un număr substanţial de decese prevenibile se produc şi în perioada postnatală (1,1 milioane – prin pneumonie, 0,75 milioane prin diaree, 0,56 milioane – prin malarie). Declinul mortalităţii materne scade foarte puţin faţă de cât ar trebui pentru atingerea punctului 5 din obiectivele de dezvoltare ale mileniului. Situaţia dificilă a adolescentelor este acută: una din opt naşteri în ţările cu venituri mici este la fete cu vârsta de 15–19 ani, în Africa subsahariană, fetele de această vârstă fac un sfert din avorturile periculoase; regiunea cu cele mai mari rate de mortalitate a femeilor şi copiilor este Africa subsahariană. Continentul african trebuie să devină o prioritate majoră de politică globală pentru toţi partenerii. Bolile netransmisibile sunt o ameninţare în creştere.
   Comisia pentru informare şi responsabilitate a făcut trei recomandări importante pentru ţările cu cea mai mare povară de mortalitate la femei şi copii – în legătură cu monitorizarea, lucrul cu partenerii de dezvoltare şi cu supravegherea naţională a progresului.
   Alte 220 de angajamente au fost luate la iniţiativa secretarului general al Naţiunilor Unite privind sănătatea femeilor şi copiilor, dar documentul nu a putut preciza ce impact au acestea în prezent. Absenţa dovezilor fiabile şi a rezultatelor de la donatori, agenţii şi sectorul privat reflectă un eşec serios al responsabilităţii partenerilor.
   Sunt câteva obstacole foarte importante şi încă neglijate în calea reducerii mortalităţii prevenibile a femeilor şi copiilor. Multe din aceste bariere sunt legate de punctele slabe din sistemele sanitare naţionale, conducere politică inadecvată la nivel înalt, finanţare insuficientă, guvernare naţională slabă, lipsa profesioniştilor în domeniul sanitar şi variaţii inacceptabile ale asigurării intervenţiilor salvatoare de vieţi. Raportul a identificat arii suplimentare ce rămân marginalizate sistematic în strategiile de reducere a mortalităţii femeilor şi copiilor: subnutriţia, lipsa de atenţie la nevoile adolescenţilor, discriminare de gen, investiţii inadecvate în serviciile pentru avorturi sigure etc.
   Documentul cuprinde şase recomandări pentru îmbună­tăţirea responsabilităţii şi accelerarea progresului privind sănătatea femeii şi copilului: consolidarea cadrului global de guvernare pentru sănătatea femeilor şi copiilor; conceperea unui cadru global de investiţii în domeniu; conturarea mai clară a priorităţilor strategice specifice naţionale pentru implementarea strategiei globale şi testarea mecanismelor inovative pentru furnizarea acestor priorităţi; accelerarea asimilării şi evaluării tehnologiilor eHealth şi mHealth; întărirea instrumentelor drepturilor omului şi a cadrelor pentru dobândirea unei sănătăţi şi a responsabilităţii mai bune pentru femei şi copii; extinderea angajamentului şi a capacităţii de evaluare a iniţiativelor pentru sănătatea femeilor şi copiilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe