Newsflash
Știri

De la Ministerul Sănătăţii

de - dec. 21 2011
De la Ministerul Sănătăţii

Mai multă rujeolă şi rubeolă

   Numărul cazurilor de rujeolă în România, în 2011, a depăşit 3.250, după ce anul trecut fuseseră confirmate doar 193 de cazuri. Cele mai multe sunt înregistrate în judeţele Bihor (560), Cluj (462), Maramureş (422), Sălaj (341), Satu-Mare (319). Şi numărul cazurilor de rubeolă a crescut anul acesta de peste trei ori faţă de anul trecut: dacă în 2010 au fost înregistrate 350 de cazuri, anul acesta s-au confirmat până la începutul lunii decembrie, 1.064. În toată zona europeană există o creştere a numărului cazurilor de rubeolă şi rujeolă, la noi principala cauză fiind absenţa vaccinării la grupele de vârstă eligibile, cuprinse în calendarul de vaccinare gratuită a MS. Ca măsură de stopare a extinderii numărului de îmbolnăviri, direcţiile de sănătate publică au intervenit în focarele din colectivităţi. În prezent, Ministerul Sănătăţii a dispus organizarea unei campanii suplimentare de vaccinare în toate colectivităţile cu risc de cumul de cazuri.

„Agenţi“ neautorizaţi

   Ministerul Sănătăţii s-a autosesizat cu privire la apariţia unor „agenţi pentru reforma sănătăţii“ care promit câştiguri importante din strângerea de adeziuni la viitoarele case private de asigurări de sănătate. Aceste firme care au apărut recent pe piaţă nu sunt autorizate, iar tabelele pe care le întocmesc cu date personale ale cetăţenilor sunt lipsite de valoare juridică. „În ultimele zile a apărut un fenomen îngrijorător care se dezvoltă la limita legii şi care prevede un sistem piramidal de colectare a unor adeziuni pentru viitoarele case private de asigurări de sănătate. Vreau să trag un semnal de alarmă şi să subliniez că, deocamdată, legislaţia privind asigurările de sănătate este neschimbată. Orice modificare operată va fi făcută publică de către autorităţi, astfel încât cetăţenii să cunoască exact şi corect modul în care pot accesa sistemul de asigurări private de sănătate“, a declarat dl conf. dr. Ritli Ladislau, ministrul sănătăţii.

Blocuri operatorii noi

   Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş beneficiază de cinci blocuri operatorii noi, finanţate integral din bugetul MS. Lucrările de reparaţii capitale, în valoare de peste 1.400.000 de lei, au constat în compartimentarea spaţiilor. În 2011, MS a mai investit în această unitate suma de 7.655.000 de lei pentru dotări cu aparatură medicală şi aproximativ 2.300.000 de lei pentru alte reparaţii capitale.

171–579–761

   În perioada iulie–noiembrie 2011, 761 de cupluri au depus dosare pentru a beneficia, gratuit, de fertilizare in vitro în cadrul Programului de fertilizare in vitro şi embriotransfer, lansat în acest an de MS. 579 de dosare au fost aprobate, iar 171 de proceduri au fost deja efectuate în cele opt clinici înscrise în program. Programul MS va continua şi în 2012 şi va fi extins, prin includerea a încă două clinici de specialitate, din Bucureşti şi Craiova. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe