Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

De la Ministerul Sănătăţii

Urgenţele, finanţate de la buget

     În cadrul unui simpozion dedicat problematicii unităţilor de primiri urgenţe, dl dr. Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii, a declarat că potrivit propu­nerilor la proiectul noii Legi a Sănătăţii, cheltuielile privind asistenţa medicală de urgenţă ar putea fi finanţate din bugetul de stat: „Sumele colectate prin asigurările de sănătate nu acoperă în prezent pachetul de bază de servicii medicale. În condiţiile actuale, nu avem în vedere creşterea contribuţiei la asigurările de sănătate. Pentru definirea pachetului căutăm alte soluţii, iar una dintre acestea este aceea de a prelua asistenţa medicală de urgenţă în totalitate la bugetul de stat. Preluarea se va realiza odată cu transferarea unei serii de servicii medicale către asigurările de sănătate, deoarece acordarea acestora nu este condiţionată de calitatea de asigurat. În prezent, sunt acoperite de bugetul de stat doar cheltuielile unităţilor de primiri urgenţe şi cele cu rezidenţii, dar vrem să extindem aria“.

Control în spitale

     Ministerul Sănătăţii a desfăşurat, până la 8 iunie a.c, o amplă acţiune de verificare a unităţilor sanitare cu paturi aflate în subordinea sa ori a autorităţilor locale. Într-o primă etapă, aceasta a vizat cele 52 de spitale de urgenţă judeţene şi din municipiul Bucureşti, urmând ca verificarea să fie extinsă ulterior. Acţiunea de control a avut ca scop identificarea nivelului de acoperire cu medicamente şi materiale sanitare din spitale, dar şi evaluarea situaţiei financiare a unităţilor sanitare. De asemenea, în cadrul operaţiunii, s-a avut în vedere verificarea nivelului creditelor bugetare, cel al cheltuielilor din spitale pentru tratarea  pacienţilor şi utilităţi, respectarea obligaţiilor unităţilor sanitare legate de asigurarea medicamentelor şi mate­rialelor sanitare necesare asiguraţilor pe perioada internării, întocmirea şi eliberarea decontului de cheltuieli pentru fiecare pacient  conform Ord. m.s. nr. 1100/2005, respectarea criteriilor de internare pentru pacienţii internaţi în regim de spitalizare continuă sau de zi pentru care au fost raportate spre decontare/decontate servicii în baza contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate, modul de gestionare a programelor de sănătate, numărul pacienţilor ajunşi în spital în urgenţă şi câţi dintre aceştia au fost internaţi. Comisiile de control mixte, alcătuite din reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică şi ai caselor de asigurări de sănătate, vor întocmi rapoarte în maximum cinci zile lucrătoare de la finalizarea acţiunii.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.