Newsflash
Știri

De la Ministerul Sănătăţii

de - iun. 29 2012
De la Ministerul Sănătăţii

Lipsesc medicamentele oncologice ieftine

            Dr. Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii, participă la Reuniunea miniştrilor sănătăţii din Uniunea Europeană, ce se desfăşoară, în perioada 21–22 iunie 2012, la Luxemburg, unde supune atenţiei situaţia aprovizionării cu medicamente, în special oncologice, care nu se mai produc sau se livrează cu disfuncţionalităţi deoarece nu mai există interes comercial din partea producătorilor sau distribuitorilor.
            Ministrul sănătăţii s-a întâlnit în această săptămână cu specialiştii din Comisia consultativă de oncologie, pentru a discuta despre lipsa unor medicamente oncologice din unităţile sanitare şi a analizat lista celor 25 de substanţe identificate în luna martie a.c. ca prezentând disfuncţionalităţi în aprovizionare în cadrul unităţilor sanitare. Dintre ele, doar şase au fost identificate cu disfuncţionalităţi de aprovizionare în ultima perioadă: cisplatinum (există la Institutul Oncologic din Cluj), fluorouracilum, bleomycinum sulfas, dacarbazinum (există la Institutul Oncologic din Cluj),vinblastine, methotrexatum – forma orală. În prezent, patru dintre aceste produse (methotrexatum, fluorouracilum, bleomycinum şi dacarbazinum) se găsesc, în diferite concentraţii, la SC Unifarm SA sau alţi distribuitori.
            De asemenea, ministrul sănătăţii a cerut SC Unifarm SA ca, în fiecare an, să achiziţioneze într-un stoc medicamentele mai sus-menţionate, dar şi altele precum asparaginazum (oncaspar), chlorambucilum, dactinomicinum, daunorubicinum, mercaptopurinum, melphalanum, în cantităţi stabilite de Comisia consultativă de oncologie.
            Au fost identificate două produse – lomustinum şi carmustinum – care nu se mai produc şi pentru care specialiştii vor modifica schemele terapeutice.
            Comisia de specialitate a MS a mai propus ca, pentru medicamentele oncologice pentru hormonoterapie (leuproleinum, goserelinum, triptorelinum, fulvestrantum), factorii de creştere leucocitari(filgrastinum, pegfilgrastinum) şi interferonum, prescrierea să se poată face atât în farmacii cu circuit închis, cât şi în cele cu circuit deschis, având în vedere că aceste medicamentele se pot administra în regim de spitalizare şi în ambulatoriu. Produsele calcii folinas şi cytarabinum se vor prescrie numai în circuit închis.

Dezvoltarea reţelei

            Ministrul sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, s-a întâlnit miercuri, 20 iunie a.c., cu prof. dr. Francis L. Delmonico, coordonator desemnat OMS în domeniul donării şi transplantului, şi cu o delegaţie a Agenţiei Naţionale de Transplant, condusă de prof. dr. Irinel Popescu. Oficialii au discutat despre adoptarea unor măsuri de dezvoltare a reţelei de transplant în sistemul medical românesc. Ministrul sănătăţii a declarat că susţine extinderea reţelei de coordonatori din cadrul programului naţional de transplant. De asemenea, s-a discutat şi despre acţiuni de implicare a medicilor din alte specialităţi – de exemplu ATI – în acest domeniu. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe