Newsflash
Știri

De la Ministerul Sănătăţii

de - dec. 12 2012
De la Ministerul Sănătăţii

Investiţii în UPU, la Floreasca

  La Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti a fost inaugurată o unitate de primiri urgenţe modernă, la standarde europene.
  Din investiţia totală de peste 12 milioane de lei, peste zece provin din bugetul MS şi au fost utilizate pentru construirea unui nou corp de clădire, consolidarea clădirii vechi şi refacerea circuitelor funcţionale. Achiziţionarea echipamentelor de urgenţă, în valoare de peste 1.300.000 de lei, s-a realizat printr-un program al Băncii Mondiale. Proiectul de modernizare a început în 2010 şi, în urma investiţiei, capacitatea unităţii de primiri urgenţe a crescut de la opt la 35 de paturi.

Elicopter pentru urgenţe, şi la Craiova

   Guvernul României a aprobat Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 126/2003 privind operarea, funcţionarea şi finanţarea asistenţei de urgenţă acordate cu elicopterele achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi repartizate operatorilor medicali.
   Documentul aprobă înfiinţarea unei baze aeriene de salvare la Craiova, prin repartizarea unui elicopter, achiziţionat de Ministerul Sănătăţii. Aparatul de zbor va asigura asistenţa medicală de urgenţă în zona de sud a României – judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea şi Teleorman. Personalul medical va proveni din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, personalul tehnic şi piloţii vor fi asiguraţi de Inspectoratul General de Aviaţie.
   Operarea, funcţionarea şi finanţarea asistenţei de urgenţă acordate cu elicopterul sunt acoperite din fonduri de la bugetul de stat.

Echivalarea specializărilor

   Guvernul României a aprobat Ordonanţa de urgenţă privind echivalarea titlurilor de medic specialist eliberate de Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi SUA. Astfel, calificările obţinute de medici în cele cinci ţări se echivalează cu certificatul de medic specialist eliberat de Ministerul Sănătăţii pentru specialitatea respectivă, cu condiţia ca formarea de medic specialist pentru care se solicită echivalarea să se fi efectuat în condiţii de studiu şi practică medicală, similare cu cele de pe plan naţional. O altă condiţie vizează ca titlurile oficiale de calificare ca medic specialist să fie eliberate de autoritatea desemnată în statul pe teritoriul căruia a avut loc formarea.
    Criteriile şi metodologia de echivalare se vor aproba prin ordin al ministrului sănătăţii, cu avizul Colegiului Medicilor din România.

Proiect pentru licitaţii centralizate
   Pe site-ul MS a fost postat proiectul de act normativ ce reglementează metodologia de organizare a licitaţiilor centralizate. Documentul propune ca toate licitaţiile organizate la nivel centralizat să se deruleze transparent, electronic, prin www.seap.ro. Conform proiectului, Ministerul Sănătăţii va elabora lista cu medicamentele, materialele sanitare şi echipamentele medicale care vor fi achiziţionate, pe acord cadru, pentru unităţile sanitare; aceasta va putea fi actualizată anual, în funcţie de necesităţi. Comisii ale MS vor elabora documentaţiile de atribuire şi specificaţiile tehnice pentru produsele ce vor fi achiziţionate. Documentaţiile de atribuire vor fi transmise pentru evaluare unor experţi independenţi, care vor avea un punct de vedere tehnic asupra acestora. Când există puncte de vedere diferite asupra conţinutului caietelor de sarcini, vor fi organizate şedinţe de mediere pentru definitivarea materialelor. Toate procedurile se vor finaliza electronic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe