Newsflash
Știri

De la Ministerul Sănătăţii

de - dec. 27 2012
De la Ministerul Sănătăţii

Reorganizarea programelor naţionale

Guvernul României a aprobat Ordonanţa de urgenţă privind modificarea unor acte normative în domeniul sănătăţii. Conform documentului, începând de anul viitor, MS va derula şi finanţa programele cu caracter preventiv, de sănătate publică (de ex. cele care vizează măsurile de prevenire a răspândirii HIV/SIDA şi TBC), iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va finanţa programele de tip curativ (tratament pentru afecţiuni oncologice, diabet etc.).
De asemenea, s-a hotărât preluarea finanţării serviciilor de ambulanţă din bugetul de stat, astfel încât întreg sistemul de urgenţă, care cuprinde şi unităţile de primiri urgenţe, să fie finanţat unitar. Actul normativ adoptat mai prevede posibilitatea ca asistenţii medicali, ambulanţierii şi dispecerii din cadrul serviciilor de ambulanţă să execute gărzi retribuite, în limita prevederilor bugetare. Până în prezent, de această prevedere beneficiau doar medicii.

Unifarm, sprijinită de MS?

MS intenţionează să sprijine compania naţională Unifarm, prin crearea unui fond de rulment al distribuitorului naţional, de peste 800.000 de euro, pentru achiziţionarea de pe piaţa externă a medicamentelor pentru care spitalele au întâmpinat greutăţi în aprovizionare şi pentru care producătorii externi cer o plată în avans. Unifarm a anunţat că 18 medicamente cu importante fluctuaţii în aprovizionare vor putea fi găsite în depozite până la sfârşitul anului.

Prelungiri

Guvernul României a aprobat Hotărârea privind prelungirea, până la data de 28 februarie 2013, a aplicării prevederilor HG nr. 1388/2010 pentru aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2011 şi 2012, precum şi Hotărârea privind prelungirea până la aceeaşi dată a aplicării prevederilor HG nr. 1389/2010 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011–2012.

Telemedicină cu bani americani
Guvernul României a aprobat memorandumul cu tema: Aprobarea colaborării cu Guvernul SUA în domeniul dezvoltării telemedicinii în zonele rurale şi greu accesibile, care cuprinde acordul pentru demararea, în 2013, a analizei posibilităţilor de implementare a recomandărilor unui studiu de fezabilitate rezultat în urma acestei colaborări. În septembrie a.c., MS a primit, din partea Agenţiei Americane pentru Comerţ şi Dezvoltare, 422.786 de dolari pentru implementarea sistemului de telemedicină şi telecomunicaţii în domeniul asistenţei medicale primare în zone rurale izolate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe