Newsflash
Știri

De la Ministerul Sănătăţii

de - mai 10 2013
De la Ministerul Sănătăţii

13 în consiliul onorific

 

   Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, a aprobat prin ordin componenţa Consiliului Onorific, organism consultativ şi de pregătire a celor mai importante decizii în domeniul sistemului sanitar din România. Consiliul este format din personalităţi recunoscute ale lumii medicale: acad. Constantin Popa şi acad. Victor Voicu – reprezentanţi ai Academiei Române; prof. dr. Irinel Popescu – preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale; acad. Ioanel Sinescu – rector al UMF „Carol Davila“ Bucureşti; prof. dr. Alexandru Irimie – rector al UMF „Iuliu Hatieganu“ Cluj-Napoca; prof. dr. Monica Pop; prof. dr. Maria Dorobanţu; prof. dr. Daniela Safta; prof. dr. Radu Deac; prof. dr. Mircea Beuran; prof. dr. Gheorghe Peltecu; prof. dr. Adrian Streinu Cercel; prof. dr. Mihai Berteanu. Consiliul Onorific va fi consultat de ministrul Eugen Nicolăescu la definirea şi adoptarea strategiei naţionale din domeniul sănătăţii, a politicilor publice şi a direcţiilor de reformă, precum şi a principalelor reglementări care vizează sistemul sanitar românesc. Prima întâlnire a membrilor Consiliului va avea loc în perioada imediat următoare.

 

Consultări cu farmaciştii

 

   Ministrul sănătăţii s-a întâlnit, la 24 aprilie, cu reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor din România. Farmaciştii au avut astfel ocazia de a-şi prezenta punctul de vedere şi eventualele propuneri în ceea ce priveşte principalele subiecte din domeniu. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre politica de preţuri, aprovizionarea cu medicamente, situaţia farmaciilor din spitale şi salarizarea farmaciştilor. De asemenea, farmaciştii au mai discutat cu ministrul sănătăţii şi despre necesitatea actualizării şi completării cadrului normativ actual. În cadrul întâlnirii s-a stabilit instituirea unui sistem de lucru, care va include consultări lunare şi colaborare permanentă în vederea formulării politicilor şi modificărilor legislative care privesc domeniul farmaceutic. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Farmaciştilor din România vor fi parteneri în informarea corectă şi educarea publicului în ceea ce priveşte utilizarea medicamentelor.

 

 

Replica ministrului sănătăţii la criticile faţă de PNESSP

 

   Răspunzând unei serii de critici apărute în media, referitoare la Programul de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei derulat în mandatul său precedent, Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, a dat o replică exhaustivă pe site-ul MS, din care oferim câteva fragmente: „Observ cu regret că la noi în ţară unele persoane demonizează, pe nedrept şi din păcate cu rea intenţie, un program de sănătate care în alte ţări a devenit o parte importantă din serviciile de sănătate curentă, ţări care au investit mult în prevenţie şi care l-au considerat un model de urmat (...). Ne este greu să acceptăm ideea că a recomanda oamenilor să meargă la medic şi să-şi facă analizele este o irosire a banilor, când noi ştim că românii, din păcate, nu merg la medic decât atunci când sunt bolnavi. De aceea, prin acest Program am dorit să creăm şi obiceiul de a vizita un medic când eşti sănătos pentru a putea preveni o posibilă îmbolnăvire şi, din acest punct de vedere, programul a reuşit într-o bună măsură. Dacă unii dintre cei care fac «evaluări» din birouri călduţe (...) ar pricepe cât de bine a fost receptat programul, iar majoritatea doreşte reluarea lui, pentru că oamenii au înţeles că nu a fost un program statistic, (…) ci un program de legătură directă cu medicii lor de familie, care să le asigure un obicei, să le permită depistarea precoce a unor riscuri şi a putea mai departe să urmeze un tratament. Vă reamintim, cu respect, că în foarte scurt timp vom prezenta rezultatele oficiale ale acestui Program“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe