Newsflash
Știri

De la Ministerul Sănătăţii

de - iul. 11 2013
De la Ministerul Sănătăţii

Directorii de spitale, mai vulnerabili

   Mai multe decizii referitoare la sistemul sanitar au fost publicate în Monitorul Oficial din 2 iulie 2013. Printre cele mai importante aspecte se numără: • spitalele îi vor putea plăti suplimentar pe medici din banii obţinuţi prin contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate • pachetul de servicii medicale de bază nu va mai fi stabilit în urma consultării asociaţiilor profesionale, a patronatelor şi sindicatelor din domeniul medical, ci în urma negocierii acestuia cu CNAS. Decizia creşte puterea de influenţă a unor asociaţii precum Colegiului Medicilor, Colegiul Farmaciştilor, a patronatelor din sănătate, dar nu include în continuare nicio menţionare explicită a participării asociaţiilor de pacienţi la elaborarea pachetului de bază • Imprimeria Naţională va primi în avans de la bugetul Ministerului Sănătăţii fonduri pentru producerea cardului naţional de sănătate, de a cărui funcţionare corectă vor fi responsabile atât Imprimeria Naţională, cât şi CNAS • directorii spitalelor vor plăti cu funcţia acumularea de datorii timp de trei luni consecutiv de către instituţiile pe care le conduc. Măsura, intrată în vigoare de câteva luni, dar aprobată acum şi în Parlament, aduce responsabilizarea managerilor de spitale, dar uşurează posibila lor demitere • se prevede explicit că parlamentarii medici şi farmacişti pot lucra în perioada mandatului ca medici în spitale de stat sau private (respectiv farmacii).

Problema seringilor

   Ministerul Sănătăţii spune că a alocat din timp fonduri pentru achiziţia seringilor necesare persoanelor care se droghează. De furnizarea seringilor însă s-a ocupat Institutul de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“, ai cărui reprezentanţi au pus la dispoziţia ONG-urilor solicitante numărul de seringi necesare consumatorilor de droguri injectabile. Declaraţia a apărut după ce un grup de 80 de persoane au protestat la începutul acestei săptămâni în faţa sediului Ministerului Sănătăţii împotriva încetării serviciilor de schimb de seringi. Mai mult, oficialii MS susţin că anumite ONG-uri au fost nemulţumite de seringile puse la dispoziţie atât de Institutul „Matei Balş“, cât şi de Agenţia Naţională Antidrog şi le-au returnat. Pentru rezolvarea problemei şi pentru evitarea riscului de infectare cu HIV/SIDA sau cu alte boli cu transmitere sangvină, reprezentanţii Institutului „Matei Balş“ au fost rugaţi să discute cu aceste ONG-uri.  

Replica ARAS

   La închiderea ediţiei, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) răspunde comunicatului MS: • solicităm retractarea publică a informaţiilor transmise sau dovedirea lor cu documente. Ministerul afirmă că a distribuit seringi din banii bugetaţi încă de la începutul anului. Nu avem cunoştinţă de existenţa unui astfel de program. În cazul în care a existat, nu a respectat principiul transparenţei şi rugăm să fie făcute publice documentele de achiziţie şi de distribuţie. În ceea ce priveşte seringile „neacceptate de unele ONG-uri“, acestea au fost achiziţionate de Agenţia Naţională Antidrog, aflată în subordinea Ministerului de Interne (altă instituţie) şi sunt refuzate de consumatori, deoarece, la autoadministrare, calitatea scăzută determină leziuni • solicităm asigurarea de tratament substitutiv de calitate şi accesibil în mod real pentru consumatorii de droguri. Cererea de droguri este determinată de lipsa tratamentului şi a serviciilor, nu de oamenii care sunt dependenţi.

Autorizaţie pentru Cantacuzino
   Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino va produce vaccinul antigripal începând cu anul acesta. Instituţia a obţinut autorizaţia din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului pentru Laboratorul de Control al Calităţii. Potrivit ministrului sănătăţii, pe lângă repornirea ariei de vaccin antigripal, obţinerea avizului înseamnă, în special, salvarea Institutului Cantacuzino. Reamintim că la sfârşitul lunii mai a.c., Guvernul României a redat rolul strategic unităţii medicale, oferindu-i statutul de serviciu de interes economic general. Astfel, pentru prima dată, prin Hotărâre de Guvern, Institutul Cantacuzino a devenit laborator de referinţă regional pentru supravegherea gripei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe