Newsflash
Știri

Debut de sezon estival: campanie de prevenire a cancerului de piele

de L. Budin - mai 24 2021
Debut de sezon estival: campanie de prevenire a cancerului de piele

Asociația OncoPacienţilor Phoenix organizează „Soare fără pete”, ediția a cincea - o campanie de educare, informare și prevenire a cancerului de piele.

„Soare fără pete” a fost iniţiată în 2016, pornind de la programul „Donează și o viață salvează”, prin care a fost sprijinit un pacient cu melanom în stadiul IV. Tânărul a pierdut însă lupta cu boala, se arată într-un comunicat al asociației.

Campania, ajunsă la ediția a cincea, e susținută de Novartis, Bristol Myers Squibb, ACM, MagnaPharma, ISP Focșani, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București și Primăria Municipiului Constanța.

cancer-piele

Problemă de sănătate publică

În cadrul ediției de anul acesta, Asociația OncoPacienților Phoenix (AOP Phoenix) a organizat și difuzat online evenimentul „Cancerele de piele în actualitate, de la A la Z. De la prevenţie la diagnostic timpuriu şi tratament”. Mai mulți medici au făcut prezentări privind informarea şi educarea pacienţilor cu cancere de piele şi a publicului larg, la debut de sezon estival.

Unul din fiecare trei cancere diagnosticate în lume este cancer de piele, iar incidența a crescut dramatic în ultimii ani, la fel și mortalitatea (...) Dacă este diagnosticat și tratat în stadii incipiente, cancerul de piele poate fi ușor de vindecat”, a arătat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale.

Cancerele de piele sunt o problemă majoră de sănătate publică, a spus conf. univ. dr. Ana Maria Forsea, de la clinica de Dermatologie Oncologică a Spitalului Elias.

Peste 60.000 de oameni mor în fiecare an din cauza melanomului în lumea întreagă și aproape jumătate din aceste decese sunt în Europa. Costurile medicale anuale produse de cancerele pielii se ridică la zeci de milioane de euro”, a subliniat conf. univ. dr. Ana Maria Forsea. 

Incidență crescută la tineri

Despre screeningul cancerelor de piele din perspectiva medicului de familie a vorbit pe larg dr. Daciana Toma, secretarul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF). Dr. Daniela Zob, medic primar oncologie medicală, și dr. Iolanda Augustin, medic rezident oncologie din cadrul Institutului Oncologic București, s-au referit la accesul la investigații, pentru depistarea precoce a cancerelor de piele.

Conform estimărilor, peste 3 milioane de cazuri de cancer de piele non-melanom sunt diagnosticate anual, la nivel global. Acestora li se adaugă alte 150.000 de cazuri de melanom, a căror incidență a crescut într-un procent 300%, în special la tineri, se arată în comunicat. 

Dermatoscopii gratuite

Campania va continua cu distribuirea a peste 10.000 de flyere. La Institutul Oncologic Bucureşti, parter, în rastelul asociaţiei, precum şi în alte spitale din Bucureşti şi din țară, cei interesaţi găsesc fluturași cu regula ABCDE, de identificare a unei pete sau aluniţe problematice.  

Între 1-7 iunie, reprezentanţii asociaţiei vor distribui flyere turiştilor de pe litoral. Pe plaja Hotel Tomis, din Mamaia, vor oferi peste 300 dermatoscopii gratuite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe