Newsflash
Știri

Decalajele din sănătate

de Dan Dumitru MIHALACHE - mar. 22 2013
Decalajele din sănătate
   Ca orice alt membru al Uniunii Europene, şi România va trebui să se alinieze anul acesta directivei europene privind îngrijirile transfrontaliere, ceea ce ar putea constitui un moment de cotitură pentru sistemul medical din ţara noastră. Până atunci însă, sănătatea rămâne un domeniu (nu singurul) grevat de multe decalaje, unele uriaşe, faţă de majoritatea statelor membre UE. Câteva din aceste decalaje au fost dezbătute în cadrul unei conferinţe organizate la sfârşitul lunii trecute la Bucureşti, de Platforma Europeană de Dezvoltare.
   Finanţarea, indicatorii stării de sănătate, încrederea şi satisfacţia populaţiei faţă de sistemul de sănătate din România, precum şi tehnologizarea ar fi – crede dr. Vasile Cepoi (foto), consilier al primului-ministru – prin­cipalele zone în care decalajele sunt vizibile. În ce priveşte finanţarea, în 2013, sistemul primeşte 4,6% din PIB, deşi ar trebui ca ponderea să crească la cel puţin 6%. Cum sistemul de asigurări exprimă respon­sabilitatea individului faţă de propria lui sănătate, fostul ministru al sănătăţii este de părere că fondul de asigurări ar trebui să fie utilizat pentru plata îngrijirilor de sănătate (riscul financiar reprezentat de boală), iar statul să fie responsabil de prevenţie, de urgenţe şi de asigurarea accesului uni­versal la sănătate. Ar mai trebui, spune Vasile Cepoi, ca întâi să definim pache­tele de servicii de sănătate (pachetul de bază şi pe cel de servicii de sănătate publică) şi abia apoi să evaluăm costurile – doar atunci, crede medicul, am putea vedea ce tip de fi­nan­ţare trebuie crescut. Specialistul a amintim însă faptul că 10,7% (valoarea din România) este cota de contribuţie cea mai redusă din Europa, toate celelalte ţări având peste 12%. În opinia consilierului, dacă dorim să păstrăm un pachet de servicii „aşa de generos“, probabil va trebui să creştem contribuţia. Soluţia însă ar putea fi, potrivit vorbitorului, o  reducere a pachetului de ser­vicii, dar şi o creştere a contribuţiei.
   Investiţiile în sănătate – afirmă dr. Sorin Popescu, pre­şedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medica­mente – au devenit doar un subiect de cam­panie elec­torală: timp de o lună de zile, din patru în patru ani, este abor­dat şi acest subiect. În condiţiile în care media europeană a procentului din PIB alocat sănătăţii este de 8,6%, cu 4% (şi acesta obţinut abia în 2013), România se află în continuare pe ultimul loc, penultimul loc având 6%. „Nu pot fi de acord cu politicienii care spun că nu investim în sănătate pentru că nu merge bine economia“, adaugă pre­şedintele ARPIM. Tot el continuă: dacă ne uităm la modul cum statele euro­pene au abordat acest domeniu, vedem că, de la 4% din PIB în anii ’60 ai secolului trecut, au ajuns în prezent la 8–9%, ceea ce înseamnă că investiţiile în sănătate au urmat un ritm mai alert decât creşterea economică.
   Platforma Europeană de Dezvoltare a fost înfiinţată în a doua parte a anului 2010, cu misiunea de a deveni un vehicul de întă­rire a legăturilor între organizaţii eco­nomice publice şi private, organizaţii civile şi instituţii autohtone şi europene.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe