Newsflash
Știri

Decesele COVID raportate la INS și în Corona forms corespund în proporție de 96%

de Florentina Ionescu - mai 14 2021
Decesele COVID raportate la INS și în Corona forms corespund în proporție de 96%

Ministerul Sănătății a publicat Raportul Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19.

Iată câteva dintre concluziile prezentate în raportul MS: 

1. Sursa oficiala de clasificare a deceselor - certificatul medical constatator - indica o corespondenta convenabila intre decesele confirmate COVID raportate la INS și respectiv cele raportate in Corona forms (96% ).

Decesele raportate in alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decât cele din INS. Abaterile pe luni calendaristice sunt in general mai mari decat abaterea anuala și acest fapt se explica, probabil, prin evolutia pandemiei (abateri mai marl in luni de varf epidemic), prin dinamica evolutiei conceptelor legate de raportare, a codificarii și a fenomenelor tardive (inregistrarilor intarziate). 

raport comisie ms

2. Raportarea DRG pe setul minim de date a pacientilor externati are, de departe, cea mai discutabila validitate deoarece la 99% dintre cazurile care asociau un diagnostic de COVID-19, acesta a fost considerat diagnostic secundar. in mod cert aceasta raportare nu intrunește cerintele de calitate pentru a servi ca sursa de informalii pentru numarul deceselor de COVID-19 in prezent. 

3. Diferentele dintre platformele MS -alerte.ms.ro și Corona forms sunt justificate intr-o oarecare masura și parțial acceptabile, avand in vedere faptul ca platforma alerte.ms.ro presupune o raportare numerica agregata și cumulata (neverificabila pe CNP sau alt tip de cod), iar platforma corona forms presupune o raportare caz cu caz, pe CNP. 

Ramane totuși sub semnul intrebarii utilitatea solicitarii unei raportari agregate privind decesele intra-spitalicești, cu o frecventa de doua ori pe zi. 

4. Platforma alerte.ms.ro a avut, in intelegerea comisiei, mai curand rolul de a fi un instrument pentru managementul operational ( distribuire de materiale și echipamente, identificare rapida nevoi de resurse/resurse pentru pacienti in stare grava) decat un rol de sistem informational pentru colectarea și analiza deceselor.

Corectitudinea informatiilor regasite in alerte.ms.ro este conditionata esential de acuratetea cu care raporteaza spitalele. Din explorarile comisiei, spitalele au unele probleme privind corectitudinea modului de raportare și este evident ca nu exista resurse umane disponibile și pregatite nici la nivelul spitalului și nici la nivelul DSP/CJCCI, pentru a valida aceste raportari.

5. Nu exista prevedere, resurse și mecanisme pentru monitorizarea și validarea datelor referitoare la decesele imegistrate in alerte.ms.ro. Și totodata aceste date nu sunt fructificate in analize sau in decizii operative. 

6. Platforma corona forms este sursa cea mai valida de informatii pentru raportarea deceselor de covid-19, deși s-au identificat unele confuzii/abateri de la procesul de raportare, in special la nivelul spitalelor. Analiza actuala are valoare exploratorie. 

Raportul complet poate fi consultat pe site-ul Ministerului Sănătății. 

Comisia a făcut mai multe recomandări pentru Ministerul Sănătății, una dintre ele fiind: introducerea in Corona forms a unor campuri suplimentare in vederea gestionarii mai facile și a generarii unor rapoarte care sa serveasca monitorizarii deceselor din alte cauze decat COVID.

„Comisia aduce in atentia Ministerului Sanatatii faptul ca dubla raportare, pe principii diferite, atrage dupa sine confuzii, implica eforturi aditionale de validare a datelor și consum de resurse. De asemenea, neconcordantele intre cele doua serii de date sunt inevitabile.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe