Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Decesele în oncologie s-au triplat în pandemie

Viața Medicală
Cristina GHIOCA vineri, 12 martie 2021, ora 16:10

În România, în contextul pandemiei, numărul zilnic de decese s-a triplat, de la o medie de 142 pe zi, a atras atenția Cezar Irimia, președintele FABC, într-o dezbatere online organizată ieri.

cezar irimia fabcÎn opinia sa, principalul factor care a dus la această situație este lipsa unor strategii coerente în timpul pandemiei. Declarația a fost făcută în contextul lansării proiectului „Împreună Învingem Cancerul”, derulat de grupul de oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM.

Scopul acestuia este identificarea problemelor în tot ceea ce înseamnă managementul bolii oncologice și realizarea unor recomandări care pot constitui un punct de pornire pentru un Plan Național de Combatere a Cancerului. Acesta ar urma să fie întocmit ținându-se cont de pilonii principali ai Planului European de Combatere a Cancerului lansat de UE luna trecută: prevenție, screening și diagnosticare precoce, accesul la servicii medicale și la tratamente inovatoare, la îngrijirile paliative și creșterea calității vieții după diagnosticul de cancer.

TRAGEDII CARE PUTEAU FI EVITATE

Referitor la existența unui asemenea plan în țara noastră, Cezar Irimia a reamintit că reprezentanții pacienților oncologici din România au cerut întocmirea unei asemenea strategii încă din anul 2001: „Dacă aveam acest plan, multe din tragediile de anul trecut ar fi fost evitate. Pentru că un plan național de cancer ar fi corectat cumva toate neajunsurile cu care ne confruntăm”.

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer ( FABC) a arătat că pandemia de COVID-19 a avut un impact negativ atât asupra screeningului oncologic, cât și asupra diagnosticului și tratamentului: „Trebuie să ne unim eforturile, să facem ceva. Suntem deschiși construcției, să luăm atitudine, ieri dacă se poate, nu mâine, pentru că noi în continuare murim. Noi, pacienții oncologici, suntem recunoscători medicilor noștri pentru că s-au solidarizat cu noi și au trecut peste acele ordine în care doar urgențele trebuiau rezolvate [în starea de urgență]”.

Pentru ca lucrurile să se poată schimba însă, este nevoie de investiții în domeniu: „Nu putem vorbi de un screening când nu avem registre. Până când politicienii nu vor înțelege că investiția în sănătate înseamnă profit și nu costuri, nu vom rezolva nimic”, a conchis președintele FABC.

Potrivit datelor deținute de Comisia Europeană, anul trecut, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu o afecțiune oncologică, iar alte 1,3 milioane și-au pierdut viața din cauza cancerului.

Etichete: pandemie decese cancer plan cancer cezar irimia FABC strategie ARPIM

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.